Nagyvilág

Hamburgban sem kampányolhatnak a törökök Erdogan teljhatalmáért

Bezárták a csarnokot, ahol a török külügyminiszter tartott volna gyűlést.

Lemondták a hamburgi hatóságok a török külügyminiszter népszavazási kampánygyűlését. Mevlüt Cavusoglu az elnöki rendszer bevezetése melletti voksolásra buzdította volna Németországban élő honfitársait, azonban a gyűlés helyszínéül szolgáló rendezvénycsarnokot a tűzjelző rendszer hiánya miatt bezáratták.

A csarnok falára hétfőre virradóra valakik azt firkálták, hogy „Hayir”, ami törökül „nem”-et jelent. Több szervezet pedig autós tüntetésre szólított fel Hamburgban, amelyen a Törökországban letartóztatott német-török újságíró, Deniz Yücel szabadon engedését követelik.

A hamburgi polgármester azt mondta, a tüntetések és a rendezvény megakadályozása iránti követelések ellenére Cavusoglu felléphet, a kampánygyűlést csak biztonsági, vagy gyülekezési jogi megfontolásból tilthatják meg. Azt viszont nem tudni, hogy keresnek-e a szervezők másik helyszínt.

Az utóbbi napokban több német városban is megakadályozták a török népszavazási kampányt. Bekir Bozdag igazságügyi miniszter csütörtökön Gaggenauban, Nihat Zeybekci gazdasági miniszter pedig szombaton Kölnben kampányolt volna. Az engedélyeket, és a helyszínek használatáról szóló szerződéseket azonban visszavonták.

A szombati rendezvényt a szervezők megpróbálták áthelyezni a Köln melletti Frechenbe, de az ottani rendezvénycsarnok üzemeltetője is közölte végül, hogy nincs lehetőség a rendezvény megtartására. Zeybekci végül vasárnap egy kölni szállodában tartott kampányrendezvényt.

Németországban mintegy hárommillió török él, közülük minden másodiknak van választójoga Törökországban. Az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazást április 16-án tartják. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik