Nagyvilág

Erdogan leügynöközte a Törökországban letartóztatott német újságírót

A diktatórikus hajlamú vezető nem ismeri el, hogy drámaian távolodik országa a demokráciától.

Német ügynöknek nevezte Recep Tayyip Erdogan egy pénteki rendezvényen a Die Welt című német lap Törökországban előzetes letartóztatásba helyezett újságíróját, Deniz Yücelt. Az államfő azt mondta:

Ez az ember a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet képviselőjeként, német ügynökként egy hónapon át bujkált a német konzulátuson. Amikor a kiadását kértük, először nem adták, majd mégis. Az igazságszolgáltatás pedig végezte a dolgát és elrendelte a letartóztatatását. Eközben terroristák százai, ezrei tartják rettegésben Németországot.

A német-török kettős állampolgárságú Yücelt 13 napi rendőri őrizet után hétfőn helyezték előzetes letartóztatásba terrorpropaganda terjesztése és közösség elleni izgatás gyanúja miatt. A török hatóságok mindenekelőtt a Németországban is terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt egyik vezetőjével készített interjúját kifogásolják.

Erdogan beszédében arra is reagált, hogy a délnyugat-németországi Gaggenau önkormányzata megtiltotta két török miniszternek, hogy csütörtökön a helyi török közösség előtt török elnöki rendszer bevezetése mellett kampányoljanak, amiről népszavazást fognak tartani. „Az igazságügyi miniszteremet korlátozzák, de Cemil Bayikot, a Kurdisztáni Munkáspárt egyik vezetőjét a Kandil-hegységből élőben kapcsolják és beszéltetik” – mondta, hozzátéve, hogy Törökország ezt „nem hagyja annyiban”.

Az elnök visszautasította az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testületének legutóbbi megállapítását, ami szerint Törökország drámai módon távolodik a demokráciától, és tekintélyelvű rendszerré, autokráciává formálódik. „Írjon annyi jelentést, amennyit szeretne, nem ismerjük el” – mondta.

Yücel ügye miatt a német külügyminiszter bekérette a berlini török nagykövetet, és jelezte: a két ország viszonya emiatt szakítópróba előtt áll. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik