Nagyvilág

Gyermekvédelmi szövetség bírálja a kormány tervét

Úgy vélik, nemzetközi egyezménybe ütközik, hogy megvonják a különleges bánásmódot a 14-18 év közötti menedékkérőktől.

Bírálja a 18 gyermekvédelmi civil és nemzetközi szervezetet tömörítő Gyermekjogi Civil Koalíció, hogy a magyar kormány tervei szerint kivennék a gyermekvédelmi törvény hatálya alól a 14-18 év közötti, kísérő nélkül érkező menedékkérőket. Így ők nem kerülnének gyermekotthonokba, nem kapnának kirendelt gyámot, és a határon, a tranzitzónában kellene megvárniuk a menedékkérelmi eljárás végét – írja a hvg.hu.

A szövetség szerint ez az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményébe ütközik, amely különleges védelmet és segítséget ír elő a 18 éven aluli gyerekeknek. Korábban a határzár bevezetésekor megalkotott büntetőeljárási szabályozásról az Alapvető Jogok Biztosa is kimondta, hogy az nem felel meg a nemzetközi gyerekjogi elvárásoknak, figyelmen kívül hagyja a speciális elkövetői körbe tartozó kiskorúak érdekeit.

A Gyermekjogi Civil Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy a nehézségek ellenére se engedjen a gyermekek védelmére vonatkozó kötelezettségekből, valamint az emberségből fakadó védelemből. Úgy vélik, a családjukkal a határhoz érkező gyermekek jogait sem garantálja a törvénymódosítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik