Nagyvilág

“Istenem, mi történik? ” – elszabadult a pokol Brazíliában a rendőrsztrájk miatt

Túszok vagyunk a saját otthonainkban. A rendőrök sztrájkolnak, a bűnözők véletlenszerűen lövöldöznek bárkire, akit meglátnak az utcán. Istenem, mi történik?

Így számolt be egy a brazíliai Vitóriában élő ember a Political Outsource újságírójának az városban dúló anarchiáról.

Több mint száz ember halt meg azóta, hogy Espírto Santo állam rendőrei hat napja sztrájkba léptek. A városok utcáin fegyveres bűnözők vették át az uralmat, éjjelente folyamatosak a lövöldözések, autók, buszok kapnak lángra, zajlanak a fosztogatások.

Gustavo Tenorio, a rendőrszakszervezet szóvivője azzal próbálta nyugtatni a közvéleményt, hogy az áldozatok többsége úgyis bűnöző.

Egyelőre, mivel a krízis még tart, nem tudjuk pontosan meghatározni a gyilkosságok indítékát, de a gyilkossági csoport első értékelései alapján úgy tűnik, hogy az elhunytak többsége a drogkereskedelemhez, vagy más típusú bűnözéshez köthető

– közölte.

A rendőrök sztrájkja szombaton kezdődött, csütörtök reggelig 101 gyilkosságot regisztráltak, ami hatszorosa az átlagnak. Egyetlen nap alatt kétszáz autót loptak vagy raboltak el, ez tízszerese az átlagnak. A üzletek, kereskedők becsült kára eddig 90 millió reál (kb. 8,3 milliárd forint) lehet. Pedig a vásárlók megrohanták azokat a boltokat, amiket kinyitottak, hogy alaposan betárazzanak mindenből, ami szükséges, mintha világvégére készülődnének.

Az országos média ameddig csak lehetett, hallgatott a káoszról, a Twitteren azonban az első perctől kezdve hemzsegnek a gyilkosságokról, utcán heverő holttestekről készített fotók és videók. Szerdán jelentek meg először a káoszról szóló hivatalos hírek, amikor bezártak az iskolák, a legtöbb üzlet, és felfüggesztették a tömegközlekedést.

Csütörtökön ezerkétszáz katonát vezényeltek a térségbe, hogy rendet tegyenek, de nincsenek elegen. Csak Vitóriában és vonzáskörzetében 1800 rendőr járőrözik normális esetben. Espiríto Santo állam kormányzata szerint még több száz elit, szövetségi rendőrre lenne szükség a rend helyreállításához.

A rendőrök azért szüntették be a munkát, hogy állandóan csúszik az amúgy alacsony fizetésük. Egy kezdő rendőr havi bére 2643 reál (kb. 246 ezer forint), emelés nem volt már négy éve. A sztrájkolók mellett állnak barátaik és családtagjaik is. A rendőrfeleségek vezetésével civilek barikádozták el a rendőrségi létesítményeket, hogy azok se tudják felvenni a munkát, akik esetleg akarnák.

A sztrájkolók képviselői szerdán éjjel leültek tárgyalni az állam kormányzatával, de nem jutottak eredményre. A helyzetet bonyolítja, hogy a rendvédelmi erőknek nincs sztrájkjoguk Brazíliában, vagyis a munkabeszüntetés illegális.

Sokan, joggal félnek tőle, hogy Espiríto Santo csak első a sorban. A kis tengerparti állam messze nem a legszegényebb a hanyatló gazdaságú Brazíliában. Vitória kereskedelmi központ, és olajvállalatok székhelye. Jelenleg azonban – ahogy az ország többi részén is – a kormányzatnak komoly kihívást okoz a legalapvetőbb közszolgáltatások, így az oktatás, az egészségügy, illetve a közbiztonság finanszírozása.

A következő dominó a sorban Rio de Janeiro lehet, az ország legeladósodottabb állama. Luiz Pezao kormányzó már figyelmeztette a szövetségi rendőrséget, hogy hamarosan szüksége lehet rájuk. Egyelőre csak pletykák vannak arról, hogy a turistaparadicsom rendőrei is sztrájkra készülnek. Két hét múlva, február 24-én kezdődik a város híres karneválja, amire egymillió turistát várnak a világ minden részéről. A rendőri vezetők cáfolták, hogy sztrájk készülődne az ünnep idejére.

(via Political Outsource, Reuters, The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik