Nagyvilág

Izrael adja Trump alá a lovat

Benjamin Netanjahu (benjamin netanjahu, )
Benjamin Netanjahu (benjamin netanjahu, )
Az izraeli kormányfő felszólította hétfőn az általa felelősségteljesnek nevezett országokat,  hogy kövessék az Egyesült Államok példáját, és vessenek ki új szankciókat Iránra az iszlám köztársaság legutóbbi ballisztikusrakéta-kísérlete miatt.

Nagyon világos, hogy kihívásokkal nézünk szembe a harcias iszlám és legfőképp Irán részéről. Irán Izrael megsemmisítésére törekszik, és ezt nyíltan kimondja. Le akarja igázni a Közel-Keletet, fenyegeti Európát, a Nyugatot, fenyegeti a világot, és provokációt provokációra halmoz

– hangsúlyozta Benjámin Netanjahu Londonban, a brit hivatali kollégájával, Theresa Mayjel tartott találkozón.

Mint mondta, ezért is üdvözli Trump ragaszkodását az Irán elleni új büntetőintézkedésekhez.

Más országoknak is követniük kell őt ebben, különös tekintettel a felelősségteljes országokra.

Megírtuk, miután Irán rakétákat tesztelt, Trump a Twitteren figyelmeztette őket, a tűzzel játszanak. Irán erre hadgyakorlatba kezdett, mire Trump rendelt 90 bombázót.

May is aggódik

A brit kormányfő egyik szóvivője hétfőn elismerte, hogy a brit kormányt is aggasztja Irán január végén végrehajtott újabb ballisztikusrakéta-kísérlete. A szóvivő  ugyanakkor védelmébe vette a Teheránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodást, amely megszüntette annak lehetőségét, hogy az irániak atomfegyvereket gyártsanak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – köztük Nagy-Britannia – Németországgal közösen kötötte meg Iránnal az atomalkut. Irán az egyezség értelmében kötelezettséget vállalt atomprogramja korlátozására, a Nyugat pedig ezért cserébe feloldotta az iszlám köztársaság elleni szankciók egy részét.

Netanjahu kezdettől fogva elutasította a megállapodást, amelyet Trump választási kampánya során “katasztrofálisnak” nevezett, és kilátásba helyezte felülvizsgálatát. Pénteken az Egyesült Államok újabb Irán-ellenes büntetőintézkedésekről döntött, az iszlám köztársaság ballisztikusrakéta-kísérletére válaszul.

Az izraeli kormányfő londoni látogatásának napirendjén szerepel még a közel-keleti békefolyamat ügye is. May állítólag nyugtalanságának fog hangot adni a megszállt palesztin területeken zajló izraeli telepbővítések miatt, amely aláássa a bizalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik