Nagyvilág

Megbukott Trump muszlimellenes rendelete

A washingtoni külügyminisztérium közleményt adott ki, melyben tudatták, hogy végrehajtják a bírói döntést;

aki érvényes vízummal rendelkezik, beutazhat az Egyesült Államokba.

Leállítottuk a vízumok ideiglenes visszavonását. Akiknek a vízumát fizikailag nem érvénytelenítették, és egyébként érvényes, azok útnak indulhatnak

– áll a közleményben. Korábban a tárca arról számolt be, hogy az elnök által elrendelt beutazási tilalom miatt mintegy 60 ezer vízumot érvénytelenítettek.

Nem sokkal később a belbiztonsági minisztérium is közölte, hogy egyelőre abbahagyják az elnöki rendelet alkalmazását, és nem utasítják a légitársaságokat, hogy ne engedjék beszállni az Amerikába induló gépekre az érintett országok állampolgárait.

Szombaton a Lufthansa, az Etihad, a Qatar Airways, az Emirates és több más légitársaság is közölte, hogy akinek rendben vannak a papírjai, a bírói döntés értelmében ismét felszállhatnak az Egyesült Államokba tartó járatokra, akkor is, ha az érintett országok állampolgárai.

Pénteken egy seattle-i szövetségi bíró felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök hét, muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendeletét. Az amerikai elnök felül bírálná a döntést, és a szövetségi bírót “úgynevezett” bírónak nevezte, mivel szerinte nevetséges döntést hozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik