Nagyvilág

Tankokkal veheti át a hatalmat az új gambiai elnök

Szorul a hurok a korábbi államfő körül, aki vitatja a választási vereségét.

A nyugat-afrikai vezetők péntek délig adtak időt Yahya Jammeh gambiai elnöknek, hogy távozzon a hatalomból. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének elnöke, Marcel Alain de Souza kijelentette: ha Jammeh nem adja át a hatalmat demokratikusan megválasztott utódjának, a közösség katonai erői fogják rákényszeríteni erre.

A nyugat-afrikai csapatok harckocsikkal már csütörtök éjjel bevonultak Gambiába, órákkal azután, hogy a decemberben megválasztott Adama Barrow elnök letette esküjét a szomszédos Szenegálban, Gambia dakari nagykövetségén. De Souza elmondta: a katonák eddig nem ütköztek ellenállásba.

Barrow a beiktatásán azt mondta:

Ez egy olyan nap, amit soha nem fog elfelejteni egyetlen gambiai sem. Ez az első alkalom 1965, az ország függetlensége óta, hogy a szavazófülkékben váltották le a gambiai kormányt.

Yahya Jammeh, aki 22 éve vezette az országot, választási veresége ellenére próbált a hatalomban maradni, megkérdőjelezve a decemberi választás tisztaságát. Utolsó próbálkozásként szükségállapotot hirdetett.

A gambiaiak ugyanakkor ünneplésben törtek ki azután, hogy Barrow letette az elnöki esküt. Az autósok dudálással fejezték ki örömüket, az emberek az ablakokból kihajolva integettek.

Az új elnök a nemzetközi szervezetektől kérte, hogy biztosítsák a választói akarat érvényesülését.

Ezennel fordulok a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségéhez, az Afrikai Unióhoz és az ENSZ-hez, különösen a Biztonsági Tanácshoz, hogy támogassák a kormányt, és Gambia népét abban, hogy érvényesüljön az akaratuk, helyreálljon a szuverenitás és az alkotmányosság

– közölte. Barrow felszólalása után nem sokkal az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, amely a régió országait és az illetékes szervezeteket arra szólítja fel, hogy működjenek együtt Barrow elnökkel a hatalomátadás megvalósulása érdekében.

Még szerda éjjel Gambiába érkezett a mauritániai elnök, hogy közvetítsen a békés hatalomátadás érdekében. Diplomáciai források szerint Jammeh azt követelte, hogy halasszák el Barrow beiktatását, és tegyék lehetővé számára, hogy visszavonuljon a birtokára. Azt is el akarta érni, hogy a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége helyett más közvetítsen.

Az kevéssé valószínű, hogy Jammeh követelései – a békés elvonulás kivételével – teljesülnének. Az új kormánykoalíció egy tisztségviselője ugyanakkor korábban arra figyelmeztetett, hogy Jammeh a birtokán nem csak gazdálkodna – bunkerei vannak, pénzt halmozott fel és lázadást robbantana ki, ha visszaengednék.

Barrow az ország hadseregét arra kérte, támogassák elnökségét.

Azt mondta: biztosítja a hadsereget arról, hogy semmiféle igazságtalanságnak vagy diszkriminációnak nem lesznek kitéve, ellenkezőleg, jobb feltételeket biztosítanak számukra.

Az új elnök kabinetjének szóvivője azt mondta: arra számítanak, hogy Jammeh felhagy az ellenállással, ha felismeri, hogy a hadsereg már nem áll mellette. „Amint a nemzetközi közösség elismeri Barrow elnökségét, Jammehnek rá kell jönnie arra, hogy nincs legitimitása, ellehetetlenült a kormányzása, így a távozás mellett dönthet” – mondta Halifa Sallah.

A nigériai külügyminiszter, aki szintén részt vesz az egyeztetésben, azt mondta: a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége készen áll arra, hogy biztosítsa, hogy az új elnök el tudja foglalni hivatalát. Hozzátette: Barrownak nem feltétlenül kell egy másik ország tankján megérkezni a fővárosba. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik