People celebrate the inauguration of new Gambia's President Adama Barrow at Westfield neighbourhood on January 19, 2017 in Banjul.  / AFP PHOTO / STRINGER
Külföld

Tankokkal veheti át a hatalmat az új gambiai elnök

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 01. 20. 10:17

Szorul a hurok a korábbi államfő körül, aki vitatja a választási vereségét.
Korábban a témában:

A nyugat-afrikai vezetők péntek délig adtak időt Yahya Jammeh gambiai elnöknek, hogy távozzon a hatalomból. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének elnöke, Marcel Alain de Souza kijelentette: ha Jammeh nem adja át a hatalmat demokratikusan megválasztott utódjának, a közösség katonai erői fogják rákényszeríteni erre.

A nyugat-afrikai csapatok harckocsikkal már csütörtök éjjel bevonultak Gambiába, órákkal azután, hogy a decemberben megválasztott Adama Barrow elnök letette esküjét a szomszédos Szenegálban, Gambia dakari nagykövetségén. De Souza elmondta: a katonák eddig nem ütköztek ellenállásba.

Barrow a beiktatásán azt mondta:

Ez egy olyan nap, amit soha nem fog elfelejteni egyetlen gambiai sem. Ez az első alkalom 1965, az ország függetlensége óta, hogy a szavazófülkékben váltották le a gambiai kormányt.

Yahya Jammeh, aki 22 éve vezette az országot, választási veresége ellenére próbált a hatalomban maradni, megkérdőjelezve a decemberi választás tisztaságát. Utolsó próbálkozásként szükségállapotot hirdetett.

A gambiaiak ugyanakkor ünneplésben törtek ki azután, hogy Barrow letette az elnöki esküt. Az autósok dudálással fejezték ki örömüket, az emberek az ablakokból kihajolva integettek.

Az új elnök a nemzetközi szervezetektől kérte, hogy biztosítsák a választói akarat érvényesülését.

Ezennel fordulok a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségéhez, az Afrikai Unióhoz és az ENSZ-hez, különösen a Biztonsági Tanácshoz, hogy támogassák a kormányt, és Gambia népét abban, hogy érvényesüljön az akaratuk, helyreálljon a szuverenitás és az alkotmányosság

– közölte. Barrow felszólalása után nem sokkal az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, amely a régió országait és az illetékes szervezeteket arra szólítja fel, hogy működjenek együtt Barrow elnökkel a hatalomátadás megvalósulása érdekében.

Még szerda éjjel Gambiába érkezett a mauritániai elnök, hogy közvetítsen a békés hatalomátadás érdekében. Diplomáciai források szerint Jammeh azt követelte, hogy halasszák el Barrow beiktatását, és tegyék lehetővé számára, hogy visszavonuljon a birtokára. Azt is el akarta érni, hogy a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége helyett más közvetítsen.

Az kevéssé valószínű, hogy Jammeh követelései – a békés elvonulás kivételével – teljesülnének. Az új kormánykoalíció egy tisztségviselője ugyanakkor korábban arra figyelmeztetett, hogy Jammeh a birtokán nem csak gazdálkodna – bunkerei vannak, pénzt halmozott fel és lázadást robbantana ki, ha visszaengednék.

Barrow az ország hadseregét arra kérte, támogassák elnökségét.

Azt mondta: biztosítja a hadsereget arról, hogy semmiféle igazságtalanságnak vagy diszkriminációnak nem lesznek kitéve, ellenkezőleg, jobb feltételeket biztosítanak számukra.

Az új elnök kabinetjének szóvivője azt mondta: arra számítanak, hogy Jammeh felhagy az ellenállással, ha felismeri, hogy a hadsereg már nem áll mellette. „Amint a nemzetközi közösség elismeri Barrow elnökségét, Jammehnek rá kell jönnie arra, hogy nincs legitimitása, ellehetetlenült a kormányzása, így a távozás mellett dönthet” – mondta Halifa Sallah.

A nigériai külügyminiszter, aki szintén részt vesz az egyeztetésben, azt mondta: a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége készen áll arra, hogy biztosítsa, hogy az új elnök el tudja foglalni hivatalát. Hozzátette: Barrownak nem feltétlenül kell egy másik ország tankján megérkezni a fővárosba. (The Guardian)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.