Nagyvilág

Katonai beavatkozással távolíthatják el a hatalomból Gambia elnökét

A választást elvesztő Yahya Jammeh nem akarja átadni a hatalmat.

Ultimátumot adott Nigéria, Szenegál és Ghána Yahya Jammeh gambiai elnöknek: bevonulnak az afrikai országba, ha nem adja át a hatalmat Adama Barrownak, a tavaly decemberi elnökválasztás győztesének. Jammeh elnöki mandátuma éjfélkor járt le.

Barrow decemberben a voksok 49,67 százalékát szerezte meg, Jammeh 42,64 százalékkal maradt alul. Ő előbb elismerte vereségét, majd azzal hozakodott elő, hogy hibák csúsztak a választási bizottság munkájába, és új választás kiírását követelte.

Kedden Jammeh a „rendkívüli és példátlan” külföldi beavatkozásra hivatkozva 90 napra szóló szükségállapotot hirdetett, szerdán pedig a gambiai parlament három hónappal meghosszabbította elnöki mandátumát.

Barrow jelenleg biztonsági okokból Szenegálban tartózkodik, csütörtökön kellene beiktatni őt az elnöki tisztségbe.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége többször felszólította a gambiai elnököt, hogy békésen rendezze a kialakult helyzetet és adja át a hatalmat. Közölték azt is, hogy január 19. után már nem tekintik őt államfőnek. Úgy tudni, Nigéria mintegy 200 katonát, harci repülőket, hadihajókat és helikoptereket vezényelt Szenegálba, Ghána pedig 205 katonát küld Gambiába, ha beavatkozásra kerül a sor.

Az intervenciót kilátásba helyező országok azt közölték: céljuk, hogy megakadályozzák az erőszakot Gambiában és biztosítsák Adama Barrow elnöki beiktatását.

A gambiai hadsereg vezérkari főnöke közölte: nem fognak harci cselekményekbe bonyolódni a beavatkozó fegyveres erőkkel, ha a katonai beavatkozásra sor kerül, a gambiai katonák megadják magukat. Hozzátette: a gambiai válság politikai vita.

Az Atlanti-óceán partján fekvő Gambiát egyébként minden irányból Szenegál zárja körbe. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik