Nagyvilág

Utcán dolgoztatják a szíriai menekültgyerekeket Libanonban

Hetente hat napon, naponta tíz órán át.

A gyermekkorú szíriai menekültek egy részét heti hat napon, napi tíz órán át dolgoztatják Libanonban  – derül ki a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság kutatásából. 6-10 éves gyerekekkel árultatnak az utcán cd-ket, virágot, rágógumit és zsebkendőt, de sokan vannak olyanok is, akiket koldulásra kényszerítenek Tripoliban és Bejrútban. Az utcagyerekek több mint felével erőszakosan bánnak.

A 4,5 milliós Libanonban 1,1 millió regisztrált szíriai menekült van, vagyis minden negyedik libanonira jut egy. A menekültek fele gyermek. Az ország tavaly szigorított a menekültek tartózkodási feltételein, egyebek mellett hatvanezer forintnyi összeget kértek a tartózkodási engedély meghosszabbításáért. A szegényeknek ez komoly gondot jelent, e nélkül a felnőttek nem is dolgozhatnak, gyermekeikre támaszkodnak, hogy a túléléshez szükséges pénzt előteremtsék.

Tripoliban tízből kilenc utcagyerek Aleppóból menekült. Naponta 1800-7500 forint közötti pénzt tudnak megkeresni. Egy tavalyi Unicef-tanulmány szerint 1500 hasonló sorsú, kiszolgáltatott gyermek volt Libanonban.

A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság programokat indított az utcán dolgozó gyerekek számára. Bár felszámolni nem tudják a jelenséget, igyekeznek lehetőséget teremteni számukra, hogy gyermekekre szabott tevékenységekben is részt vegyenek, és tanácsokkal látják el őket. Eddig 150 gyermeket tudtak visszajuttatni az iskolapadba. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik