Generated by  IJG JPEG Library
Külföld

Utcán dolgoztatják a szíriai menekültgyerekeket Libanonban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 12. 16. 15:08

Hetente hat napon, naponta tíz órán át.
Korábban a témában:

A gyermekkorú szíriai menekültek egy részét heti hat napon, napi tíz órán át dolgoztatják Libanonban  – derül ki a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság kutatásából. 6-10 éves gyerekekkel árultatnak az utcán cd-ket, virágot, rágógumit és zsebkendőt, de sokan vannak olyanok is, akiket koldulásra kényszerítenek Tripoliban és Bejrútban. Az utcagyerekek több mint felével erőszakosan bánnak.

A 4,5 milliós Libanonban 1,1 millió regisztrált szíriai menekült van, vagyis minden negyedik libanonira jut egy. A menekültek fele gyermek. Az ország tavaly szigorított a menekültek tartózkodási feltételein, egyebek mellett hatvanezer forintnyi összeget kértek a tartózkodási engedély meghosszabbításáért. A szegényeknek ez komoly gondot jelent, e nélkül a felnőttek nem is dolgozhatnak, gyermekeikre támaszkodnak, hogy a túléléshez szükséges pénzt előteremtsék.

Tripoliban tízből kilenc utcagyerek Aleppóból menekült. Naponta 1800-7500 forint közötti pénzt tudnak megkeresni. Egy tavalyi Unicef-tanulmány szerint 1500 hasonló sorsú, kiszolgáltatott gyermek volt Libanonban.

A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság programokat indított az utcán dolgozó gyerekek számára. Bár felszámolni nem tudják a jelenséget, igyekeznek lehetőséget teremteni számukra, hogy gyermekekre szabott tevékenységekben is részt vegyenek, és tanácsokkal látják el őket. Eddig 150 gyermeket tudtak visszajuttatni az iskolapadba. (The Guardian)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.