Nagyvilág

Támadják a német köztévét a 19 éves lány megölése kapcsán

Sokan úgy vélik, az ARD először azért nem foglalkozott a gyilkossággal, mert a gyanúsított egy menedékkérő.

Támadások kereszttüzébe került a német ARD köztelevízió az után, hogy szombati híradójukban nem számoltak be arról, hogy letartóztattak egy 17 éves afgán menedékkérőt, akit egy 19 éves orvoshallgató megölésével vádolnak. A közösségi oldalakon burjánzó vádak szerint a csatorna szándékosan elhallgatta a bűncselekményt, ami „rossz fényt vethet a kormány liberális migrációs politikájára”.

A vádakra reagálva az ARD hírigazgatója, Kai Gniffke úgy reagált, hogy a csatorna országos híradója nagyon ritkán számol be egyedi bűnesetekről, olyan hírekre fókuszálnak, amelynek társadalmi, nemzeti vagy nemzetközi vonatkozásuk van.

Angela Merkel konzervatív pártja, a CDU egyik képviselője, Ansgar Heveling azt mondta: az ARD azért nem járt el helyesen, mert olyan benyomást keltett, mintha azért nem akarna hírt adni a gyilkosságról, mert a gyanúsított egy kísérő nélkül érkezett fiatalkorú menedékkérő. „Rettenetes dolog ilyen benyomást kelteni” – tette hozzá.

Hétfőn az ARD hírműsora részletesen foglalkozott a gyilkossággal. A csatorna szerint ezzel nem adták fel elveiket. Ingo Zamperoni műsorvezető elmondta: alapesetben nem dolgoznak fel olyan bűncselekményeket, mint a freiburgi gyilkosság, legyenek bármennyire tragikusak. Hozzátette: azért tűzték műsorra mégis az ügyet, mert politikai vetülete lett, az áldozat és a gyanúsított személyét is felhasználják bizonyos csoportok. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik