Nagyvilág

A párizsi merényletek fő koordinátora is Magyarországon át érkezett az EU-ba

A tavaly november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek európai koordinátora, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud is Magyarországon keresztül tért vissza 2015 nyarán Európába több tucat dzsihadistával, köztük a párizsi és brüsszeli támadások elkövetőivel – írta szombaton megjelent számában a Le Monde.

A nyomozók feltételezése szerint a marokkói származású, 32 éves belga Oussama Atar Szíriából mozgathatta a szálakat, legfőbb európai összekötője pedig a november 18-i rendőri rajtaütésben megölt szintén marokkói származású belga Abdelhamid Abaaoud volt, aki a párizsi merényletekben személyesen is részt vett.

A nyomozás egyik legfontosabb információja – amit a Terrorizmus Elemző Központ (CAT) nevű európai agytröszt a magyar terrorelhárítóktól kapott – a Le Monde szerint az, hogy Abdelhamid Abaaoud 2015. augusztus 1-jén Magyarországon lépett be a schengeni övezetbe.

A nyomozók mostanáig nem tudták, hogy mikor és hogyan érkezett vissza Európába a merényletek fő koordinátora, s 2015. november 13-ig azt gondolták, hogy Szíriában tartózkodik. Utána is sokáig azt hitték, hogy a támadásokat Szíriából vagy Görögországból, nem pedig – ahogy utóbb bebizonyosodott – Belgiumból szervezte meg.

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik