Nagyvilág

Az Amnesty kínzással vádolja az olasz rendőröket

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet azzal vádolta meg csütörtökön az olasz rendőrséget, hogy esetenként jogsértően bánik az országba érkezett menekültekkel, sőt egyes elszigetelt esetekben kínzással felérő eljárásokat alkalmaz.

Nyomás

A jogvédő szervezet szerint a menekültekkel szembeni túlkapások miatt részben az Európai Unió is felelős.

Az EU nyomást gyakorol Olaszországra, hogy lépjen fel keményen a migránsokkal és a menekültekkel szemben, és ez olykor törvénytelen kitoloncolásokhoz és jogsértő – esetenként kínzáshoz hasonlatos – bánásmódhoz vezetett, állítja jelentésében az AI.

Azzal a politikával, hogy a migránsokat akkor kell azonosítani a regisztrációs és menedékkérő központokban (hot spotokban), amikor azok európai földre lépnek, az EU szinte belehajszolta az olasz hatóságokat abba, hogy túllépjék a törvényesség kereteit, sőt egyes rendőröket arra vitt rá, hogy “megdöbbentő jogsértéseket” kövessenek el, fogalmazott Matteo de Bellis, a jelentés készítője.

Az Olaszországba érkező migránsok sok esetben nem járulnak hozzá, hogy ujjlenyomatot vegyenek tőlük, mert menedékkérelmüket egy másik európai országban szeretnék benyújtani. Az AI tapasztalatai szerint ilyenkor az olasz hatóságok esetenként önkényes elzárásokat alkalmaznak.

A szervezet munkatársai 2015 júliusa óta 170 interjút készítettek Olaszországban tartózkodó migránsokkal, akik közül 24-en számoltak be arról, hogy a rendőrök rosszul bántak velük. Előfordult, hogy az olasz hatóságok megvertek migránsokat, vagy sokkolót alkalmaztak velük szemben, hogy rábírják őket az ujjlenyomatvételre.

Független vizsgálat

Az AI leszögezte, hogy az olasz rendőrök többségének hozzáállása megfelelő volt, és a digitális ujjlenyomatvétel az esetek túlnyomó többségében incidens nélkül zajlott. Ennek ellenére a szervezet szerint független vizsgálatra lenne szükség a felmerült jogsértések tisztázására.

A szervezet tudomására jutott elszigetelt esetek áldozatai nem akartak hivatalosan panaszt tenni, de az AI levélben értesítette az olasz belügyminisztériumot ezekről az ügyekről. A tárcától még nem kaptak választ, mondta Matteo de Bellis.

Az utóbbi három évben több mint 470 ezer migráns érte el hajóval az olasz partokat, főként afrikai országokból. Több ezren meghaltak a veszélyes úton, csak idén legkevesebb 3750-en vesztették életüket.

Korábban megírtuk, a magyar szervek is rosszul bánnak a menekültekkel.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik