Nagyvilág

Michelle Obama: Hillary Clinton készen áll, hogy főparancsnok legyen

A first lady az észak-karolinai Salem-Winstonban kampányolt Hillary Clinton mellett csütörtökön. Nem ez az első alkalom, hogy Barack Obama elnök felesége a demokraták elnökjelöltje mellett állt ki, ám először fordult elő, hogy Clintonnal együtt lépett pódiumra a demokrata párti hívek előtt.

Michelle Obama sok elemében megismételte korábbi kampánybeszédét, amennyiben felidézte, hogy ő is és Clinton is hasonló családi környezetből származik, neveltetésük is hasonló, ezért mindketten jobban megértik az átlag amerikait, mint Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje.

Ha Hillary Clinton nem nyeri meg a választást, az rajtunk múlik majd, azért, mert nem álltunk mellé, mert nem szavaztunk rá elegen, fogalmazott a first lady, aki szerint republikánus ellenfelének éppen az a stratégiája, hogy elbátortalanítsa, otthon tartsa a választókat.

Michelle Obama szerint Donald Trump azzal, hogy állandóan “elcsalt” választásokat emleget, lényegében azt szeretné elérni, hogy a választók otthon maradjanak.

Michelle Obama kiemelte, hogy Hillary Clinton a legalkalmasabb arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. “Már az első naptól kezdve készen áll majd arra, hogy főparancsnok legyen”, mondta a first lady. Az Egyesült Államokban ugyanis az elnök egyúttal a hadsereg főparancsnoka is.

Obama kegyelmeket osztogat

Az idén ez volt a nyolcadik alkalom, hogy az elnök kegyelmet gyakorolt, s ezzel egyedül ebben az esztendőben 688 elítélt kapott kegyelmet, Obama hivatalba lépése óta pedig összesen 872 köztörvényes bűnöző került így szabadlábra, többen, mint az utolsó tizenegy amerikai elnök idején összesen.

Fehér Ház tanácsadója, Neil Egglestone szerint a közfigyelem ugyan a kegyelemben részesültek nagy számára irányul, de – mint fogalmazott: – “minden egyes kegyelemi kérvény mögött emberi sorsok vannak”. A tanácsadó hangsúlyozta azt is, hogy a most kegyelemben részesültek közül sokan nagyon fiatal korukban követtek el bűncselekményt, s azóta a börtönben mindent megtettek saját rehabilitációjuk érdekében.

A most kegyelmet kapott elítéltek között 42 olyan ember is van, aki életfogytig tartó büntetését töltötte. Ők majd csak 2018-ban kerülnek szabadlábra, s akkortól a lakóhelyükön kötelezően részt kell venniük valamilyen kábítószerellenes, rehabilitációs programon.

A Fehér Ház döntése után megjelent első amerikai kommentárok megjegyzik: Obama elnök felgyorsította az elbírálását a kegyelmi kérvényeknek, amelyekből az igazságügyi minisztérium adatai szerint október elején még 11 253 feküdt az illetékesek íróasztalán. Az elnök egyébként csakis az igazságügyi minisztérium által előterjesztett ajánlások alapján dönthet kegyelmi ügyekben.

Kiemelt kép: Peter Zay, Anadolu Agency / Getty Images

(AP, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik