Nagyvilág

A Szíriában harcoló amerikai vezetésű koalíciót bírálta az Amnesty

A jogvédő szervezet figyelmeztetett: az elmúlt két év légicsapásainak háromszáz civil áldozata van.

Több száz civil áldozata lehet az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció légitámadásainak Szíriában – közölte az Amnesty International.

Az emberi jogi szervezet tanulmányában tizenegy olyan légitámadást vizsgált, amelyet a koalíció az elmúlt két évben hajtott végre az Iszlám Állam ellen, az adatokból pedig kiderül, hogy ezekben mintegy 300 polgári lakos veszítette életét. Az Amnesty szerint az Egyesült Államok nem válaszolt arra a memorandumra, amelyet a védelmi minisztériumnak küldtek.

A memorandumban foglalt adatok, elemzések és tanúvallomások arra vallanak, hogy a műveletet irányító parancsnokság nem tette meg a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket a civil lakosság védelmére, törvénysértő módon hajtott végre támadásokat, amelyekben civilek vesztették életüket vagy sérültek meg.

Az Amnesty adatai szerint a legsúlyosabb eset a július 19-i, al-Túkhar faluban elkövetett támadás volt, amelyben legalább 73 civil halt meg, köztük 27 gyermek.

A jogvédő szervezet szerint ideje, hogy az amerikai hatóságok a nyilvánosság elé tárják a szíriai civil lakosságnak okozott károk teljességét. Közölték: független és pártatlan vizsgálattal kell feltárni a nemzetközi emberi jogok bármilyen lehetséges megsértését. (MTI)

Az Amnesty International korábban Oroszországot is bírálta, irányítatlan rakéták és kazettás bombák bevetése miatt a civil lakosság ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik