Nagyvilág

ENSZ főbiztos: Aleppó bombázása háborús bűn

Háborús bűncselekménnyel ér fel az észak-szíriai Aleppó ostroma és bombázása, amely számos polgári áldozatot követel – jelentette ki pénteken az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Zeid Raad al-Husszein videokapcsolaton keresztül szólalt fel a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának ülésén. Aleppót “mészárszéknek” nevezte, ahol “történelmi léptékű bűntettek” zajlanak. A jordániai herceg ismételten arra szólította fel a nagyhatalmakat, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és utalják Szíria ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé.

Mindannyiunkat kísérteni fog a nemzetközi közösség kollektív tétlensége, hogy megvédje a civileket és megakadályozza a vérontást

– mondta Husszein. A tanács a nap folyamán várhatóan megszavaz egy határozatot, amely az aleppói visszaélések fokozottabb monitorozására szólít fel. Paulo Pinheiro, a Szíriával foglalkozó ENSZ-bizottság vezetője pénteken azt mondta, hogy a testület folytatja az aleppói háborús bűnök dokumentálását, és arra kérte a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormányt, hogy szolgáltasson információkat az erőszakcselekményekről.

Az egykor virágzó észak-szíriai metropoliszt hónapok óta hevesen támadják, és a lakosság helyzete mára katasztrofálissá vált. A szíriai rezsim mellett az orosz légierő is bombázza Aleppót.

A körzetben csütörtökön életbe lépett az Oroszország által meghirdetett, naponta 11 órán át tartó “humanitárius tűzszünet”, amely vasárnapig lesz érvényben. A szíriai kormány ugyan megnyitott egy folyosót a Kelet-Aleppót elhagyni kívánó felkelők és civil lakosság számára, sokan azonban nem mernek távozni, mert állítólag nem kaptak garanciákat arra, hogy a kormányerők nem veszik őket őrizetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik