Nagyvilág

Aláírták a megállapodást a Török Áramlat gázvezeték-projekt folytatásáról

Szent a béke.

A török és orosz energiaügyi miniszterek hétfőn kormányközi megállapodást írtak alá a Török Áramlat gázvezeték-beruházás folytatásáról.

A projektet még tavaly állították le azután, hogy a török légierő novemberben lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határnál. A tárgyalások azután indultak újra, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő bocsánatot kért.

Az egyezmény hétfői megkötését követően közös sajtótájékoztatót tartott Vlagyimir Putyin és a török elnök. Erdogan elmondta, hogy a személyes egyeztetés során a szíriai együttműködési lehetőségeket is értékelték, különösen azt, hogyan lehet biztosítani az Aleppóba szánt segélyszállítmányokat.

Az orosz államfő azt jelentette be, hogy az orosz kormány hétfőn török mezőgazdasági termékek, köztük a citrusfélék, valamint további friss gyümölcsök és zöldségek behozatali korlátozásának megszüntetéséről döntött.

Putyin azt is hangsúlyozta, hogy a Török Áramlat beruházással Törökország kedvezményes áron jut majd orosz földgázhoz. A vezetéken keresztül Ukrajna megkerülésével Európába is terveznek gázt szállítani. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik