Farmville, 2016. október 5.
Mike Pence republikánus (j) és Tim Kaine demokrata párti alelnökjelölt (b), valamint Elaine Quijano moderátor a Longwood Egyetemen tartott televíziós vitában a Virginia állambeli Farmville-ben 2016. október 4-én. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Külföld

Egymásnak esett Trump és Clinton helyettese

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 10. 05. 07:55

Az amerikai választási kampány egyetlen alelnökjelölti vitájában mindkét jelölt, a demokrata Tim Kaine és a republikánus Mike Pence is szenvedélyesen érvelt, ám a vita elsősorban a két elnökjelöltről, Hillary Clintonról és Donald Trumpról szólt.

Mike Pence indianai kormányzó és Tim Kaine szenátor egy virginiai kisvárosban, Farmville-ben, a Longwood Egyetemen vitázott helyi idő szerint kedd este.

Oda és vissza

A kilencven perc alatt azonban több szó esett Donald Trump republikánus és Hillary Clinton demokratikus elnökjelöltről, mint az alelnöki tervekről, mindkét politikus a másik elnökjelöltjét támadta és a sajátját védelmezte. A két alelnökjelölt gyakran túlbeszélte a másikat, a vita elején kivált Tim Kaine nem hagyta szóhoz jutni riválisát, gyakran félbe is szakította.

A vita elején a műsorvezető – utalva Hillary Clinton e-mailbotrányára és a Clinton Alapítvány körüli ellentmondásokra – megkérte a demokrata párti alelnökjelöltet, fejtse ki véleményét, vajon mivel magyarázható, hogy sok amerikai nem bízik Clintonban. Kaine védelmébe vette Hillary Clintont, és azt fejtegette, hogy az elnökjelöltnek szenvedélye a köz szolgálata, felidézve ifjabb éveinek jogászi munkáját. A virginiai szenátor ezután gyorsan áttért Trump támadására.

Azt állította, hogy Clintonnal ellentétben Trump “mindig magát helyezi előtérbe”. Bírálta a republikánus elnökjelöltet a bevándorlókra tett megjegyzései miatt és azért, mert sokáig ismételgette azt a hamis állítást, hogy Barack Obama amerikai elnök nem az Egyesült Államokban született.

Mike Pence azzal vágott vissza, hogy a Clinton-kampánycsapat az, amely “inzultusokkal teli kampányt folytat”, és szerinte “az emberek ezért kérdőjelezik meg Clinton megbízhatóságát”. Pence hangsúlyozta azt is, hogy a Clinton Alapítvány külföldi kormányoktól fogadott el adományokat, amikor Hillary Clinton külügyminiszter volt.

Adok és kapok

Gyakran került szóba – miként az egész kampányban is – Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin diktátor” – hangsúlyozta Tim Kaine, és emlékeztetett: Donald Trump korábban azt mondta, hogy Putyin erősebb vezető a saját országában, mint Obama az Egyesült Államokban. Kaine hozzátette: aki nem ismeri a különbséget a diktátor és az erős vezető között, az nem alkalmas arra, hogy az amerikai hadsereg főparancsnoka legyen. Felvetette továbbá: vajon Trump azért nem akarja nyilvánosságra hozni adóbevallását, mert akkor kiderülne, hogy komoly üzleti érdekeltségei vannak Oroszországban?

Mike Pence felidézte, hogy annak idején, külügyminiszterként éppen Hillary Clinton hirdette meg az “újratervezés” politikáját Moszkvával, s ennek az eredménye az lett, hogy Oroszország elcsatolta a Krímet, most pedig azzal provokálja az Egyesült Államokat, hogy rakétaelhárító rendszereket telepít Szíriában. Pence szerint erre a provokációra Washingtonnak válaszolnia kellene, Lengyelországba és Csehországba kellene rakétaelhárító rendszereket telepítenie.

A republikánus alelnökjelölt hangsúlyozta: Obama és Clinton külpolitikája meggyöngítette az Egyesült Államokat, amely szerinte egyúttal elveszítette tekintélyét is.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.