Nagyvilág

Twitteren ír háborús élményeiről a hétéves aleppói kislány

„Helló, világ, még élünk”.

„Nagyon félek, hogy meghalok ma este” – idézi az Independent a hétéves Banát, aki nem is emlékezhet arra, milyen békében élni. A kislány csak kicsivel született korábban, mint hogy kirobbant a szíriai polgárháború, és most is Aleppóban él, amelynek lázadók ellenőrizte kerületeit a kormányerők ostromolják.

Bana a Twitteren közétett rövid bejegyzéseiben próbálja megmutatni, milyen egy gyerek élete a polgárháborús körülmények között. Arról ír, hogy békét szeretne, és hagyják abba a bombázást, ami miatt nem mehet ki a lakásból. Egy másik bejegyzésben az áll: tanár szeretne lenni, de a háború megöli az álmát. Egy szétbombázott ház fotója mellett az szerepel, hogy ott lakott Bana barátnője, aki már nem él. A kislány Twitter-fiókja kevesebb mint két hét alatt több ezer követőt szerzett.

A gyermek nevében édesanyja tölti fel a Twitter-bejegyzéseket. Fatemeh azt mondja, mindegyik írás Bana saját elképzelései alapján születik, ő segít neki végső formába önteni a posztokat. Hétfőn reggel egy videót tettek fel Banáról és testvéreiről: „Helló, világ, még élünk” üzenettel.

Vannak, akik kritizálják az anyát, azzal vádolják, hogy a gyermekét használja politikai üzenetek terjesztésére. Különösen azért ostorozzák, mert vannak olyan bejegyzések, amelyek a szír kormányerők oldalán harcoló oroszok államfőjét, Vlagyimir Putyint bírálják. Fatemeh viszont azt mondja: azért üzennek a Twitteren, mert Bana nem érti, miért nem segít rajtuk a világ.

Mi nem vagyunk terroristák, nem mi vagyunk az Iszlám Állam. Ártatlanok vagyunk

– mondta az Aleppóban rekedt civilekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik