Nagyvilág

Donald Trump férje hűtlenségével támadja Clintont

És ennek a demokraták örülnek. Bill Clinton házasságtöréseinek felemlegetése ugyanis csúnyán visszaüthet a republikánus elnökjelöltre.

Az amerikai elnökjelöltek hétfő esti vitája után Donald Trump nem győzött nyilvánosan gratulálni saját magának azért, hogy nem hozta fel Bill Clinton félrelépéseit a Hillary Clintonnal folytatott összecsapás közben. A republikánus elnökjelölt azt állította, hogy Clintonék lánya, a nézőtéren ülő Chelsea Clinton jelenléte miatt döntött úgy, nem emlegeti fel a szexbotrányokat, mert az tisztességtelen lett volna.

Ez azonban nem akadályozta meg kampányát abban, hogy megindítsák a Bill Clinton hűtlenségével foglalkozó támadásokat a demokrata elnökjelölt ellen. A demokraták legnagyobb örömére, és a republikánusok legnagyobb bánatára.

A jobb- és baloldali politikai elemzők és stratégák ugyanis egy dologban teljesen egyetértenek: a férje félrelépéseinek felemlegetése csak Hillary Clinton választási kampányát segíti, és bumerángként üthet vissza Trumpra.

Bár maga Trump a héten nem beszélt Bill Clintonról, kampányának hivatalos támogatói egymás után tették a nyilatkozatokat a több évtizedes szexbotrányokkal kapcsolatban, amikor felmerültek republikánus elnökjelölt nőkkel kapcsolatos sértő kijelentései. És ez nem véletlen. A Trump-kampány ugyanis egy, a sajtónak nyilatkozó támogatóknak készített belső feljegyzésben – amit először a CNN-en szerzett meg –kifejezetten erre biztatta a Trump szekerét toló embereket.

A feljegyzésben olyan beszédtémák sulykolását ajánlották, mint:

  • Mr Trump soha nem bánt úgy a nőkkel, ahogy Hillary Clinton és férje, amikor megpróbálták tönkretenni a Bill Clintont vádló nőket
  • Hillary Clinton támadta és rágalmazta az olyan nőket, mint Monica Lewinsky, Paula Jones és Gennifer Flowers
  • Hillaryt hibáztatja Bill hűtlenségéért? Nem, de ugyanakkor ő aktívan részt vett azoknak a nőknek a tönkretételében, akik vádaskodásokkal jöttek elő
  • Egy vicc, hogy Hillary Clinton valamiféle feminista bajnokként próbálja eladni magát

És Trump támogatói pontosan a kampány által megszabott módon reagáltak. A jelölt helyettes kampánymenedzser, David Bossie, Chris Collins és Marsha Blackburn képviselők, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester és Newt Gingrich a képviselőház egykori elnöke mind egymás után adták az interjúkat az amerikai televíziókban, férje hűtlenségével támadva a demokrata elnökjelöltet. Teszik mindezt annak ellenére, hogy republikánus politikusok és kampánystratégák mind azt javasolták Trumpéknak, hogy ne induljanak el ezen az úton, mert annak csak rossz vége lehet számukra.

Bumerángként üthet vissza rá

A Politicónak valamint az NBC Newsnak nyilatkozó republikánus és demokrata kampánystratégák mind értetlenkedve fogadták, hogy a Trump-kampány mégis ezt az utat választotta. A félrelépések felemlegetése ugyanis bizonyítottan teljesen hatástalan a két jelölt között ingadozó női szavazók megnyerésére, akikre nagy szüksége van Trumpnak arra, hogy megnyerje az elnökválasztást.

„Ezek a szavazók (…) gusztustalannak tartották” ezt a fajta Clinton-ellenes támadást, és pont az ellenkező hatást érték el náluk – közölte egy republikánus stratéga az NBC-vel. Tim Miller elmondása szerint fókuszcsoportos vizsgálataik egyértelmű eredményre jutottak: „ezek a támadások áldozatot csináltak Hillaryből, és együttérzést váltottak ki” a női szavazókból.

A stratégák nem véletlenül mondják, hogy Bill nőügyeivel támadni Clinton „politikai zsákutca”, ami csak visszaüthet a jelöltre. A kilencvenes évek végén, a Monica Lewinsky botrány idején Hillary Clinton népszerűsége az egekbe szökött, és nagy szerepe volt abban, hogy 2000-ben megnyerte a szenátusi választást New York államban. És a női szavazók most is hasonlóan reagálnának.

Még azt is megbocsájtanák neki, hogy nekitámadt azokra a nőkre, akikkel férje összeszűrte a levet. Ahogy egy republikánus stratéga idézte a Politicónak egy fókuszcsoportos felmérés egyik résztvevőjét: „Melyik feleség nem támadná a másik nőt?”

Közben a demokraták alig győzik palástolni örömüket, hogy Trump belekezdett ebbe a támadásba. A Clinton-kampány már jól felkészülten, és nyugodtan várta ezt a pillanatot, tudva, hogy azzal csak nekik tesznek jót. Azzal ugyanis nem csak a nők szimpátiáját szereznék meg, hanem jó lehetőséget kapnának arra, hogy felemlegessék a harmadik házasságában lévő Trump hűtlenségét és nőkkel szembeni bánásmódját, ami szerintük sokkal inkább tenne rosszat a republikánus elnökjelöltnek, mint Clintonnak.

Ahogy azt egy neve elhallgatását kérő demokrata politikai tanácsadó (aki mindkét Clintonnal dolgozott) mondta a Politicónak:

„Ez nagyszerű, nem hiszem el, hogy meglépte – még, még, még.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik