Nagyvilág

Donald Trump meglepő vallomása: csodálja Merkelt

A republikánus elnökjelölt szerint a német kancellár „nagyszerű vezető”, akit mindig is kedvelt. Korábban azt mondta, Angela Merkel „tönkretette Németországot”.

Angel Merkel német kancellárt dicsérte csütörtökön Donald Trump egy New Hampshire-i televíziónak adott interjújában. A republikánus elnökjelölt arra a kérdésre, hogy ki az világszinten is fontos vezető, akit „csodál, tisztel, vagy utánozni szeretne”, a New England Cable News-nak nyilatkozva Merkelt említette meg, mint „nagyszerű vezetőt”. Ugyanakkor hozzátette: „nagyon csalódott” volt a német kancellár „bevándorlásügyi lépéseiben”.

Trump kijelentette, hogy „mindig is Merkel-párti” volt, akit „igazán fantasztikusnak” tartott, de szerinte a német kancellár „tragikus hibát vétett másfél évvel ezelőtt”, amikor engedte a menekültek beáramlását Németországba.

Alig egy évvel ezelőtt Trump még egészen más hangon beszélt Merkelről. Tavaly, amikor a Time magazin az Év Emberének választotta a német kancellárt, a milliárdos üzletember úgy jellemezte Merkelt, mint „akit tönkreteszi Németországot”. Idén februárban a Breitbart rádiónak adott interjújában pedig „katasztrofális vezetőnek” nevezte Merkelt.

Augusztusi kampányrendezvényein pedig azzal támadta a demokrata ellenfelét, hogy „Hillary Clinton Amerika Angela Merkele szeretne lenni, és láttuk, hogy az milyen nagy bűnözést és milyen sok problémát okozott Németországnak”. Ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy Clinton növelni akarja befogadott szíriai menekültek számát az Egyesült Államokban. Trump szerint Merkel miatt „katasztrofális” helyzet alakult ki Németországban, ahol a bűnözés olyan szintre emelkedett, amit mindenki elképzelhetetlennek gondolt.

Trump egyébként egy évvel korábban még “a világ talán legnagyszerűbb vezetőjének” nevezte Merkelt a Time magazinnak adott interjújában, kijelentetve, hogy a német kancellár “fantasztikus”, és “nagyon tisztelve van”.

A republikánus elnökjelölt a csütörtöki interjúban azután választotta Merkelt, mint „csodált vezetőt”, miután egy hasonló kérdésre válaszolva Hillary Clinton is a német kancellárt nevezte meg. A demokrata elnökjelölt a kampánygépén újságírókkal beszélgetve kijelentette: sok vezetőt kedvel, de „egyik kedvencem Angela Merkel”, aki „rendkívüli, erős vezető volt egy bonyolult időszakban”, és „lenyűgözte bátorsága a menekültválsággal” kapcsolatban.

A két jelöltet azután kérdezték arról, a világ vezetői közül kit csodálnak, hogy a Libertariánus Párt jelöltje, Gary Johnson ugyanerre a kérdésre nem tudott megnevezni egy politikust sem az MSNBC-n szerdán tartott beszélgetés közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik