Nagyvilág

Már tény: Clinton legyőzte Trumpot a vitában

Kijöttek az első felmérések, és az eredmény egyértelmű: a demokrata elnökjelölt magabiztos vereséget mért ellenfelére. A Clinton-kampány gyorsan ki is használta a jó eredményt, és lendületes letámadást indított Trump ellen, aki kissé zavarodottnak tűnve próbálta menteni a helyzetet, de pont a számára legkínosabb ügyben csak még mélyebbre ásta magát.

Közvetlenül az amerikai elnökjelöltek hétfő esti vitája után az elemzők szinte egyöntetűen a Hillary Clintont hozták ki győztesnek Donald Trumppal szemben, és az egyetlen aznap készült gyors közvélemény-kutatás is a demokrata elnökjelölt magabiztos győzelmét jelezte. A rögtön a vita után készített CNN/ORC-felmérés eredményei szerint Clintont a választók 62 százaléka gondolta győztesnek, és csak 27 százalék látta jobbnak Trump teljesítményét.

Szerdán aztán újabb felmérések erősítették meg Clinton magabiztos győzelmét. A Politico/Morning Consult felmérése szerint a választók 49 százaléka szerint a demokrata politikus volt a vita nyertese, és 26 százalék szerint győzött Trump (26 százalék nem tudott dönteni, vagy nem volt véleménye). Hasonló eredményre jutott az NBC/Survey Monkey közvélemény-kutatása, aminek adatai szerint a választók 51 százaléka Clintont látta győztesnek, és csak 21 százalék a republikánus elnökjelöltet (26 százalék szerint egyikük sem nyert, 1 százalék pedig nem válaszolt).

Democratic presidential nominee Hillary Clinton walks to her plane at Westchester County Airport September 29, 2016 in White Plains, New York. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Hillary Clinton a repülőgépéhez sétál New York-ban, 3 nappal a vita után. Fotó: Getty

Ráadásként még egy rossz hír Trump számára, hogy az utóbbi felmérés szerint a választók 26 százalékának romlott a véleménye a republikánus elnökjelöltről a vita megnézése után, és csak 13 százalék látja őt jobb fényben. Clintonnal kapcsolatban közben 21 százalék mondta azt, hogy javult a véleménye róla a vita után, és csak 13 százalék válaszolta azt, hogy rosszabb lett róla a véleménye.

Azt azonban még nem lehet tudni, hogy a vitán nyújtott jó teljesítménye megjelenik-e Clinton népszerűségének növekedésében is, de az első pár közvélemény-kutatás arra utal, hogy a hétfő esti mérkőzés jót fog tenni a demokrata elnökjelölt megítélésének.

A Clinton-kampány igyekszik is mindent megtenni azért, hogy a lehető legjobban kihasználja győzelmét, és a vita utáni napokban egy szépen megtervezett letámadást indított, bevetve minden témát, amivel a vitán sikerült megsebeznie Trumpot.

Megszólaltak a demokrata nagyágyúk

A vita másnapján a közép- és munkásosztály köreiben népszerűnek számító Joe Biden alelnök már a választás szempontjából kulcsfontosságúnak számító Pennsylvaniában osztotta Trumpot. Az alelnök kritizálta az ingatlanmágnás üzletembert, amiért örült a hitelválságnak és recessziónak, mert az jó üzleti lehetőségeket teremtett számára. Valamint azért, mert a vita alatt kijelentette: az, hogy nem fizet adót, csak azt jelenti, hogy ő okos és ügyes. Biden egy olyan, „aranypalotában” élő embernek festette le a republikánus elnökjelöltet, akiben nincsen empátia, aki nem törődik a kisemberekkel.

PHILADELPHIA, PA - SEPTEMBER 28: U.S. first lady Michelle Obama campaigns for democratic presidential nominee Hillary Clinton at Lasalle University on September 28, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. Michelle Obama speaks about what is at stake in November and urges Pennsylvanians to vote. (Photo by Jessica Kourkounis/Getty Images)
Michelle Obama a Lasalle egyetemen kampányol Clinton mellett, Pennsylvaniában. Fotó:Getty

Szerdán Barack Obamán, valamint feleségén, a rendkívül népszerű Michelle Obamán volt a sor. A first lady szintén Pennsylvaniában kampányolt, két egyetemen is beszédet mondva a Clinton választási esélyei szempontjából kiemelkedően fontos fiataloknak. Beszédeiben megjelent minden olyan téma, ami a vita alatt olyan jól működött Trump ellen: a „nem fizetni adót okos dolog”, a „jó üzlet, ha az emberek elveszítik az otthonukat”, és főleg a nőkre, különösen a kinézetükre tett „kegyetlen és sértő kijelentései”.

Ugyanezeket a témaköröket érintette Barack Obama, egy szerda reggeli rádióinterjújában, amiben kijelentette, a vita jól megmutatta, hogy Trump „úgy tűnik, csak önmagára gondol”, nem készül fel rendesen és alapvető dolgokkal nincsen tisztában. Az elnök hozzátette, nem akar olyan embert látni az elnöki székben, aki „sértegeti a nőket”, akiket nem karakterük, hanem csak a külsejük alapján ítél meg.

Közben Hillary Clinton bevetette Bernie Sanderst is, és a demokrata előválasztáson vele szemben kemény küzdelmet folytató szenátorral együtt lépett színpadra New Hampshire-ben, hogy együtt győzzék meg a fiatalokat arról, hogy Clintonra szavazzanak. Fő érvük – amit az Obama-házaspár, és Biden is hangsúlyoztak – az volt, hogy az otthonmaradással, vagy egy harmadik jelöltre leadott protestszavazattal csak azt kockáztatják, hogy Trump lesz az Egyesült Államok következő jelöltje.

Clintonnak azonban nem ők nyújtották a legnagyobb segítséget ez elmúlt napokban, hanem egy egészen hétfőig alig ismert színésznő, aki az elmúlt napokban megkerülhetetlenné vált az amerikai sajtóban. Köszönhetően a Clinton-kampány tanítanivaló, mesteri húzásának.

Egy szépségkirálynőn bukhat Trump

Clinton a vita legvégén említette meg Alicia Machado, egy venezuelai szépségkirálynő, és szappanopera-színész nevét, akit Trump „Miss Röfinek” nevezett, miután felszedett pár kilót, valamint „Miss Házvezetésnek”, mert spanyolajkú (és a spanyolajkú nők egyik sztereotip munkája a házvezetés). A támadás jól láthatóan teljesen meglepte Trumpot, aki csak annyit tudott kérdezni a vita közben, hogy „ezt hol találta, ezt hol találta”.

(FILES) This file photo taken on August 19, 2016 shows Alicia Machado as she campaigns for Hillary Clinton in Miami, Florida. Fresh off his presidential clash with Hillary Clinton, Donald Trump doubled down September 27, 2016 on criticism of a former Miss Universe he accused of getting too fat, comments that could repel women voters. Alicia Machado, who won the crown in 1996, has accused Trump -- whose company owned the Miss Universe pageant until last year -- of calling her "Miss Piggy" and "Miss Housekeeping," and publicly humiliating her over her post-victory weight gain. / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Gustavo CABALLERO
Alicia Machado Floridában kampányol Hillary Clinton mellett. Fotó:Getty

Mint az az elmúlt napokban kiderült, Machado már az előválasztások közben jelentkezett a Clinton-kampánynál, hogy kész segíteni a jelöltnek, de egészen mostanáig nem került előtérbe története. Clintonék kivárták a tökéletes pillanatot az egykori szépségkirálynő bevetésére, és fegyelmezetten vitték végre a támadást. A Venezuelában született, de idén amerikai állampolgárságot szerzett egykori szépségkirálynővel már másnap hosszabb interjú jelent meg a Cosmopolitan magazinban, és a Guardianban, amin a két újság már több napja dolgozott, és eredetileg csak később jelentették volna meg, de a vita után kénytelenek voltak előrébb hozni a közzétételt.

Aztán Machado ellepte az amerikai sajtót. A New York Times összesítése szerint két nap alatt 150 újságcikk jelent meg róla, több mint hatezerszer említették meg a nevét a televíziókban, és majdnem 200 ezer alkalommal a Twitteren. Az egykori szépségkirálynő megjelent az NBC és az ABC reggeli, nők körében különösen népszerű műsoraiban, interjút adott a CNN-nek, a FoxNews-nak, az MSNBC-nek valamint a spanyol nyelvű Telemundónak és Univisionnak. Majd a Clinton-kampány szervezésében konferencia-beszélgetésen vett részt politikai újságírókkal. És a demokraták még két hirdetést is gyorsan közzétettek szereplésével.

Machado elsőrangú fegyver a Clinton-kampány számára, hiszen egy személyben két fontos választói réteget is elérhetnek rajta keresztül: a spanyolajkúakat, és a nőket. Két olyan választói réteget, akik körében Trump kifejezetten népszerűtlennek számít, és akik szavazataira mindkét jelöltnek nagy szüksége lesz a november 8-ai elnökválasztáson. Ez a történet – amit a közép- és dél-amerikai sajtó is felkapott – alig 40 nappal a választás napja előtt jelentősen megnehezíti Trumpnak, hogy megszólítsa őket, és a republikánus jelölt reakciói csak még rosszabbá tették számára a helyzetet.

Trump csak rontott a helyzeten

A republikánus elnökjelölt ugyanis pontosan úgy reagált, ahogy azt a demokrata stratégák remélhették: ellentámadással. Ahelyett, hogy szépen bocsánatot kért volna a húsz évvel ezelőtt tett kijelentéseiért, és igyekezett volna maga mögött tudni a dolgot, hogy a Clinton-ellenes támadásokra koncentrálhasson, megmakacsolta magát, és nem engedte el az ügyet. A vita másnapján a Fox Newsnak adott interjúban kijelentette, Machado „sokat hízott”, és ő volt „a valaha volt legrosszabb” Miss Universe, Majd szerdán kijelentette, ő mentette meg az állását, amikor a Miss Universe-nél „ki akarták rúgni, mert annyira elhízott”.

Trump ezzel csak azt érte el, hogy Machado története a vita utáni két napon is az egyik legfontosabb hír volt az amerikai sajtóban, és a demokraták tovább üthették vele a republikánus elnökjelöltet, erősítve a „Trump egy hímsoviniszta képet”.  Ahogy Frank Lutz republikánus stratéga mondta a New York Times-nak, Trump ahelyett, hogy olyan fontos, és Clinton számára veszélyes témákkal támadná a demokrata elnökjelöltet, mint az Iszlám Állam, vagy az államadóság, „egy szépségkirálynővel harcol”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik