Külföld

Az évszázad összecsapása: a Trump-Clinton vita

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 09. 26. 19:15

Ma este tartják a két amerikai elnökjelölt első televíziós vitáját, ami minden idők legnagyobb politikai showműsorának ígérkezik.
Korábban a témában:

A várakozások alapján minden idők legnézettebb elnökjelölti vitája lesz a magyar idő szerint kedden, hajnali három órakor kezdődő összecsapás Hillary Clinton és Donald Trump között. A demokrata és a republikánus elnökjelölt első televíziós vitáját várhatóan több mint százmillióan fogják nézni az Egyesült Államokban, ami olyan magas nézőszám, amit a kétezres években csak a Super Bowloknak sikerült elérnie.

A vitának a New York-ki Hofstra egyetem ad otthont, és az NBC esti híradójának műsorvezetője, Lester Holt lesz a moderátora, aki három téma („Amerikai iránya”; „A jólét elérése” és „Megóvni Amerikát”)  köré csoportosítva tesz fel kérdéseket a jelölteknek. Azt azonban nem lehet tudni, hogy pontosan milyen kérdéseket kapnak a jelöltek, és a témák annyira ködösek, hogy azokba sok minden belefér majd, de szinte biztosan lesznek a gazdasággal és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos kérdések.

A másfél órás vitát – amit nem szakítanak meg reklámszünetekkel – hat 15 perces szegmensre osztják. Holt mindegyiket egy kérdéssel fogja indítani, amire a jelölteknek két perce lesz válaszolni. Majd a maradék időben reagálhatnak a másik kijelentéseire.

Nagy a tét

Az amerikai politikai élet követői már tavasz óta várják a vitát, mióta nyilvánvalóvá vált, hogy Donald Trump lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje, tudva, hogy a milliárdos üzletember és valóságshow-sztár nagyon ért ahhoz, hogyan kell izgalmas televíziós műsort produkálni. Azt már kevesen láthatták előre, hogy a

választás napja előtt hat héttel megtartott vita idejére a két jelölt gyakorlatilag holtversenyben fog állni a közvélemény-kutatásokban, és a korábbi elnökválasztásokkal ellentétben az idei tévés vitáknak akár komoly befolyása lehet a kampányra.

Bár még mindig Clinton végső győzelmére van nagyobb esély, előnye már korántsem olyan nagy, mint nyár végén, amikor egyértelműen vezetett Trumppal szemben. A RealClearPolitics közvélemény-kutatási átlaga szerint a demokrata elnökjelölt már csak 1,5 százalékkal vezet republikánus ellenfele előtt, de a Bloomberg felmérése már azt mutatja, Trump átvette a vezetést Clintonnal szemben.

Közben a Reuters/Ipsos felméréséből kiderült, hogy a szavazásra készülő választók felénél a viták nagy szerepet játszanak abban, kire adják le a voksukat, és köztük van tíz százalék, akik egyelőre még egy jelölt felé sem hajlanak. Közben a Wall Street Journal és a BNC közös felmérésében a regisztrált szavazók 34 százaléka mondta azt, hogy kulcsfontosságú lesz a vita abban a döntésben, hogy melyik jelöltet választják. A Washington Post/ABC News közvélemény-kutatása szerint pedig a választók 80 százaléka nézni fogja a vitát.

A nagy kérdés: mit csinál majd Trump?

A hétfő esti vitán két olyan politikus fog egymással megmérkőzni, akik tökéletes ellentétei egymásnak. Egyrészt ott van a veterán politikusnak számító Clinton, több évtizedes politikai közszerepléssel, és több televíziós választási vitával a háta mögött, aki híres arról, hogy komoly felkészüléssel megy neki a vitáknak. Vele szemben egy kezdő politikus áll az üzletember Trump személyében, aki büszke arra, hogy komolyabb felkészülés nélkül vágott neki az előválasztások alatt tartott vitákra – és mégis ő dominálta az összest. Köszönhetően annak, hogy nagyszerű kommunikátor, és egy rendkívül sikeres valóságshow vezetőjeként nagyon is tisztában van azzal, hogy kell jó televíziót csinálni.

Ezt jól ki is használta a Republikánus Párt előválasztása alatt tartott vitákban, ahol azonban jóval könnyebb helyzetben volt, mint lesz ma este a Clintonnal szembeni kétfős vita alatt. A republikánus jelöltek között zajlott vitákban ugyanis nem kellett hosszan kifejtenie javaslatait, és elmagyaráznia, hogyan fogja végrehajtani választási ígéreteit, egész egyszerűen azért, mert a sok jelölt miatt arra nem volt elég idő. Elég volt pár bombasztikus kijelentés, vagy egy-egy jól időzített sértegetés, hogy magára vonja a rivaldafényt, és elérje, mindenki csak vele foglalkozzon.

Most azonban kénytelen lesz részletesen beszélni választási ígéreteiről, 90 percen át, mindenféle segítség nélkül. Ráadásul nem engedheti meg magának, hogy felkészületlennek tűnjön, mert azzal csak aláhúzná a demokraták állítását, hogy nem való elnöknek. Ugyanakkor olyan alacsonyak az elvárások vele szemben, hogy a média már akkor pozitívnak fogja látni szereplését, ha nem követ el valami hatalmas nagy hibát. Ahogy egy demokrata stratéga a Politicónak kijelentette:

Amíg elkerüli, hogy lehányja magát a színpadon, a sajtó ragyogó kritikákat ad majd neki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.