Nagyvilág
PHILADELPHIA, PA - JULY 28:  Democratic presidential candidate Hillary Clinton delivers remarks during the fourth day of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center, July 28, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. Democratic presidential candidate Hillary Clinton received the number of votes needed to secure the party's nomination. An estimated 50,000 people are expected in Philadelphia, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Democratic National Convention kicked off July 25.  (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Hillary Clintont támogatja az elnökválasztáson a New York Times

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 09. 24. 20:45

Szerintük Trumpról semmi nem derült ki azon kívül, hogy a csillagokat is leígéri az égről.

A New York Times szerkesztősége szombaton kinyilvánította: Hillary Clintont támogatják az amerikai elnökválasztáson.

A lap több mint másfél évszázada minden elnökválasztás alkalmával mérlegeli, mely jelöltet támogatja. Ezek az írások az 1860-as, Abraham Lincolnt támogató cikktől kezdve megtalálhatók a New York Times weboldalán.

Azt írják, minden normális választási évben ügyek mentén, pontról pontra összehasonlítják az elnökjelölteket, de szerintük a mostani nem egy normális választási év. Donald Trumpot a modern amerikai történelem legrosszabb jelöltjének tartják, akit nagy párt ki tudott állítani, semmilyen konkrétumot nem lehet tudni elképzeléseiről azon kívül, hogy leígéri a csillagokat is az égről. Ezzel szemben Clintont tapasztalt, pragmatikus politikusnak gondolják.

A New York Times azt írja, szeretnék meggyőzni azokat is, akik vonakodnak Hillary Clintonra szavazni, például azért, mert nem szívesen voksolnának demokrata jelöltre, vagy épp egy újabb Clintonra, netán olyan jelöltre, akiről úgy gondolják, nem jelent elmozdulást a mostani helyzethez képest.

De leszögezik azt is, hogy a vitában nem lehet a másik jelölt ledorongolásával érvelni, és nem lehet az a legjobb érv Hillary Clinton mellett, hogy ő nem Donald Trump. A legjobb érv viszont az, hogy az ország előtt álló kihívások kezelésére neeki van képessége.

Azt írják, az Egyesült Államok következő elnöke akkor kerül hatalomra, amikor bigott, törzsies mozgalmak és vezetőik vannak feltörekvőben világszerte, a háborúk, a terrorizmus, a globalizmus nyomása erodálja a demokratikus értékeket, kikezdi a szövetségeket, a tolerancia és az emberiesség ideálját. A 2016-os elnökválasztási kampány felszínre hozta azon szegény és középosztálybeli amerikaiak kétségbeesettségét és dühét, akik úgy érzik, kormányuk keveset tesz azért, hogy enyhítse a gazdasági visszaesésből, technológiai változásból, az államok közti gazdasági versenyből eredő nehézségeket.

A New York Times szerint Hillary Clinton negyvenéves közéleti pályafutása alatt ezeket a hatásokat tanulmányozta, és vannak válaszai a problémákra. Kiemelték intellektusát, tapasztalatát, kitartását és bátorságát, és azt, hogy karrierjét a köz szolgálatában töltötte, sok területen az első vagy egyetlen nőként.

A hosszú cikk végén úgy fogalmaznak, hogy a 2001. szeptember 11. után született amerikaiak kénytelenek voltak gyorsan felnőni a háború és válság közepette, és felnőtt elnökre van szükségük. A lap szerkesztősége szerint Hillary Clintont alkalmassá teszi a feladatra egész életen át tartó elkötelezettsége a valódi világ problémáinak megoldása iránt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.