Nagyvilág

Őrizetbe vették a New York-i robbantás gyanúsítottját

Őrizetbe vették a New York-i robbantás gyanúsítottját, a 28 éves, afganisztáni születésű Ahmad Khan Rahamit. A férfit a New Jersey állambeli Lindenben vették őrizetbe, miután rálőtt egy rendőrre.

Rahamit gyanúsítják a New York-i robbantással, amiben 29 ember megsérült és a New Jersey-ben talált bombák miatt is.

Obama elmondása szerint nincs kapcsolat a minnesotai késelés és a robbantás, illetve robbantási kísérletek között.

Az FBI szerint nincsenek arra utaló bizonyítékok, hogy bármilyen terrorszervezetnek köze lenne a robbantáshoz.

Bill de Blasio New York-i polgármester Rahami őrizetbe vétele után kijelentette, hogy “a hatóságoknak minden okuk megvan feltételezni, hogy a manhattani támadás terrorcselekmény volt”.

A polgármester azonban kijelentette, hogy a férfi őrizetbe vétele után mást nem köröznek, sejtetve, hogy a gyanúsított egyedül robbantott a nagyvárosban. De Blasio hozzátette: nincs tudomásuk arról, hogy egy esetleges terrorista “sejt” működne New Yorkban.

Egy nevének elhallgatását kérő rendvédelmi vezető az AP-nek azt mondta, hogy a feltételezések szerint a férfi a robbanások idején nem szerepelt a terrorizmussal gyanúsított személyek szövetségi listáján.

Előzőleg a férfi lakóhelyének, a New Jersey-i Elizabethnek a polgármestere közölte, hogy Ahmad Khan Rahami nem volt a helyi rendőrség által megfigyelt személyek között.

Rahami családjával az apja tulajdonában lévő sültcsirke-étterem feletti lakásban lakott Elisabeth egyik forgalmas utcájában, néhány kilométerre a newarki repülőtértől. A The New York Times értesülései szerint az apa, Mohammad Rahami és két fivére faji megkülönböztetésre hivatkozva beperelte a várost azután, hogy az éjszakai zajra panaszkodó szomszédok miatt rendeletben utasították a 24 órán át nyitva tartó éttermet éjszakai zárva tartásra. Az egyik fivér össze is verekedett a rendelet betartatására érkező rendőrökkel, majd Afganisztánba menekült.

(NBC, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik