Külföld

Ellenzéki török újságírót és a tatárok vezetőjét is Szaharov-díjra jelölték

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 16. 13:48

Nyilvánosságra hozta az Európai Parlament (EP) azoknak a jelölteknek a nevét, akik közül az egyik idén átveheti a gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként adományozott Szaharov-díjat.

A díjra az Európai Parlament bármely képviselőcsoportja vagy legalább negyven képviselő jelölhet valakit. A legnagyobb képviselőcsoport, az Európai Néppárt, valamint az Európai Konzervatívok és Reformereknek közös jelöltje Musztafa Dzsemiljev, a krími tatárok mára betiltott törvényhozó és kormányzó testületének, a medzslisznek a korábbi elnöke. A tatárok legendás vezetőjét, az emberi jogi aktivistaként is tevékenykedő politikust a hatóságok kitiltották a fekete-tengeri félszigetről, miután Oroszország bekebelezte a Krímet.

A szociáldemokrata frakció az iraki jazidi kisebbség, illetve a szexrabszolgaság áldozatául esett nők jogaiért küzdő Nadia Murád Basít és Lamija Aji Basárt terjesztette fel idén a díjra. A két nő egyike volt azoknak, akiket

az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei 2014-ben elraboltak és rabszolgasorba kényszerítettek.

Murád Basít a liberális képviselőcsoport külön jelölte.

A zöldek, a radikális baloldal és a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű euroszkeptikus frakció közös jelöltje Can Dündarn, a Cumhüriyet című kormánykritikus török lap volt főszerkesztője, akit az újságában megjelent egyik oknyomozó cikk miatt tavaly novemberben őrizetbe vettek a hatóságok, később 5 év 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, majd megpróbálták megölni, jelenleg pedig száműzetésben él.

Ilhan Kjucsjuk és 42 másik EP-képviselő Ilham Tohtit, a muszlim vallású kínai ujgur kisebbség jogaiért kiálló egyetemi tanárt tartja érdemesnek a Szaharov-díjra, aki állítólagos “lázító és felforgató tevékenysége” miatt életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Kínában.

Az öt jelölt közül az EP illetékes szakbizottságai hármat emelnek majd ki október 6-án. Közülük pedig október 27-én választja ki az EP házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciája, hogy ki kapja idén a Szaharov díjat, amelyet a decemberi plenáris ülésen adnak majd át. A Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítéli oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz és nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.