Nagyvilág

Brit parlamenti bizottság: a Facebook és társai tudatosan falaznak a terroristáknak

Úgy vélik, a közösségi oldalak üzemeltetői pontosan tudják, hogy felületeik támaszt adnak az Iszlám Államnak, mégsem tesznek semmit.

Egy brit parlamenti jelentésben azt követelik az internetes közösségi felületek üzemeltetőitől, hogy legyenek aktívak a szélsőségességet hirdető oldalak elleni küzdelemben. A belügyi bizottság által jegyzett dokumentum szerint a Google, a Facebook és a Twitter olyan környezetet teremt, ahol nem érvényesül a jog, így ezek a felületek az Iszlám Állam támaszai.

Keith Vaz, a bizottság elnöke azt mondta: a dollárban számolva milliárdos bevételű cégek tudatosan semmibe veszik a szélsőségesség jelentette fenyegetést, és nemzetek feletti jogi státuszuk mögé bújnak, noha maguk is jól tudják, hogy oldalaikat a terror szítására használják. Arra is felhívta a figyelmet, hogy óriási méretük ellenére ezek a cégek csak néhány száz embert alkalmaznak a több milliárd felhasználó ellenőrzésére.

Az AP hírügynökség ugyanakkor idéz egy radikalizációt kutató londoni professzort is – Peter Neumann azt mondta a felvetésekkel kapcsolatban, hogy túlságosan leegyszerűsítik a kérdést azok, akik önmagában az internetet okolják a szélsőségek terjedéséért. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik