Nagyvilág

Hetek óta nem jutottak be segélyszállítmányok Szíria ostromgyűrűbe zárt területeire

Augusztus eleje óta nem jutottak be segélyszállítmányok a polgárháborús káoszba süllyedt Szíria ostromgyűrűbe zárt területeire – mondta csütörtökön Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja, aki a harcok beszüntetését követelve nyolc perc után megszakította Genfben a világszervezet Szírián belüli humanitárius segélyezésért felelős munkacsoportjának ülését.

Mélységes aggodalmam és a holnapi Humanitárius Világnap iránti tiszteletem jeléül szakítottam meg a mai értekezletet

– magyarázta a különmegbízott. A munkacsoport hetente ülésezik Genfben.

Hozzátette, rendkívül sajnálatosnak tartja azt is, hogy a szünet nélkül folytatódó összecsapások miatt Deir ez-Zór városán kívül semmilyen település nem jut humanitárius segélyhez. Aleppóban, ahol kétmillió civil rekedt, különösen riasztó a humanitárius helyzet.

De Mistura leszögezte, gesztusával akart súlyt adni az ENSZ azon követelésének is, hogy az ostromlott szíriai városokat és térségeket, ahol több százezer ember szükséget szenved, nyissák meg a humanitárius segítők előtt.

A különmegbízott hozzátette, a szíriai összecsapások beszüntetése érdekében együttműködő országcsoportok a nap folyamán összeülnek, hogy megvitassák egy 48 órás fegyvernyugvás lehetőségét az észak-szíriai Aleppóban.

Ehhez arra lenne szükség, hogy az ülésen elnöklő felek (az Egyesült Államok és Oroszország), valamint a terepen a harcolókra befolyással bírók több erőfeszítést tegyenek

– mutatott rá de Mistura.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint az idén februárban elindított humanitárius segélyezési műveletek keretében közel 1,3 millió ember jutott segélyhez Szíriában, jóval kevesebben, mint ahogy azt a világszervezet előzetesen remélte.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik