Nagyvilág

Magas rangú észak-koreai diplomata szökött meg Londonból

Korábban azt állították, hogy nem Dél-Koreába disszidált. De, oda.

Észak-Korea londoni nagykövetségének második embere az, aki disszidált, ráadásul Dél-Koreába – ezt szöuli tisztségviselők jelentették be szerdán. A korábbi értesülések még arról szóltak, hogy nem is Dél-Koreába és nem is Nagy-Britanniába szökött a diplomata, hanem egy harmadik országban kért menedékjogot.

Dél-Koreában viszont most hivatalosan is megerősítették, hogy Thae Yong Ho családjával már Szöulban van. Azt állítják, azért disszidált, mert belefáradt és elege lett Kim Dzsong Un rezsimjéből.

Thae Yong Ho a Washington Post cikke szerint nem annyira keményvonalas kommunista, mint inkább kozmopolita karrierdiplomata volt. A leeds-i egyetem Észak-Korea-szakértője, Adam Cathcart többször is találkozott vele, azt mondta: régebb óta a követségen volt, mint a nagykövet, és központi figura a diplomáciai képviseleten. Valójában ő volt a követség arca, nyilvános beszélgetéseken vett részt, kulturális és politikai eseményekre járt, alapvetően barátságos embernek ismerték, aki sokat viccelődött azon, hogy milyen drága az élet a kapitalista Londonban.

A dél-koreai Egyesítési Minisztérium szerdai bejelentése szerint az ötvenes évei végén járó Thae és családja a szöuli kormány védelme alatt áll. A hozzájuk hasonló magas rangú disszidensek egyébként rendkívül alapos átvilágításon mennek keresztül, amelybe az amerikai katonai hírszerzés is bekapcsolódik. Ugyanakkor nem kell részt venniük azon az „áttelepítési” eljáráson, amelyen a „hétköznapi” disszidensek megtanulják a modern élet olyan elemeit, mint a bankkártya vagy az internet használata. Ehelyett nagy eséllyel kormányzati elemzőintézetekhez kerülnek.

Az Egyesítési Minisztérium szóvivője szerint ez az eset azt mutatja, hogy már az észak-koreai elit sem lát reményt az országban, a belső összetartás is meggyengült. Egyes elemzők viszont úgy látják, hogy Thae disszidálása összefügghet az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciókkal, amelyek megnehezítik, hogy a nagykövetségek illegális tevékenységekkel juttassák valutához az országot.

Az észak-koreai diplomatáknak egyébként általában hátra kell hagyniuk egy közvetlen családtagjukat Phenjanban, ezzel próbálja a rezsim bebiztosítani, hogy ne szökjenek meg. Arról egyelőre nem tudni, hogy Thae hátrahagyott-e valakit.

1997-ben egyébként Észak-Korea egyiptomi nagykövete disszidált, ő az Egyesült Államokban kért menedékjogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik