Nagyvilág

Berendelték tanúkihallgatásra Porosenkót

Kihallgatásra rendelte be az ukrán főügyészség Petro Porosenko államfőt a kijevi főtéren, a Majdanon 2014 januárjában-februárjában történtek ügyében - közölte hétfőn a főügyészség egyik illetékese az Ukrajinszki Novini ukrán hírügynökséggel.

A főügyészség tanúként kívánja kihallgatni az államfőt augusztusban, a kihallgatás pontos időpontja egyelőre nem ismert.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál úgy értesült, hogy tanúkihallgatásra rendelték be Vitalij Klicsko kijevi polgármestert, Arszenij Jacenyuk volt kormányfőt és Olekszandr Turcsinovot, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárát is.

Szvjatoszlav Ceholko, az államfő szóvivője az értesülésre reagálva közölte, hogy az elnök “nagyon fontosnak tartja a Majdanon (a Függetlenség terén) történtek kivizsgálását”, és kész vallomást tenni, ha hivatalos megkeresést kap a főügyészségtől.

Korábban Jurij Lucenko főügyész kijelentette, hogy az ügyben már meghallgatták Oleh Ljaskót, a Radikális Párt parlamenti képviselőjét, valamint Jacenyukot és Turcsinovot.

Az ukrán kormány 2013. november 21-én felmondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását, a döntés tüntetéshullámot váltott ki a Függetlenség terén. Az erőszakos cselekményektől sem mentes, három hónapon át tartó szembenállás során 2014. február 20-án máig azonosítatlan orvlövészek lövöldözni kezdtek az Insztitutszka utcán, hivatalos adatok szerint ötvenhárom embert öltek meg, több százan megsebesültek.

Február 21-én Viktor Janukovics elnök megállapodást írt alá az ellenzékkel. Másnap elhagyta az országot, az ellenzéki erők pedig átvették a hatalmat a parlamentben. A belügyminisztérium vizsgálatot indított a békés állampolgárok halála ügyében, de két évvel a történtek után sem tisztázták az ügyet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik