Nagyvilág

Figyelik az osztrák rendőrök a török csoportokat

Az Ausztriában élő törökök nagy része Erdogan-párti. A közelmúltbeli szimpátiatüntetésüket vandál akciók kísérték.

Fokozott figyelemmel kíséri az osztrák rendőrség az országban tevékenykedő török csoportokat – közölte Konrad Kogler belbiztonsági főigazgató a Der Standard című lapnak adott interjúban.

A július 15-i török katonai puccskísérlet után sokan utcára vonultak Ausztriában is Recep Tayyip Erdogan elnök támogatására. Kedden 19 ausztriai török szervezet egységesen állt ki az ankarai kormány mellett, és szolidaritásukat fejezték ki a török elnököt támogató bécsi demonstrációkkal, bár a tüntetés során előforduló vandál akciókat elítélték.

Az osztrák politikai vezetők egyhangúlag kritikával szemlélik a törökországi eseményeket, így a puccs utáni megtorlást és tisztogatásokat, egyben arra figyelmeztettek, hogy az Ausztriában élő törökök nem vihetik be a török belpolitikai konfliktust az országban.

Ausztriában 120 ezer török állampolgár él, és becslések szerint 300 ezer olyan, akinek török kötődése van. Az ausztriai törökök túlnyomó részben Bécsben élnek, és nagyjából 70 százalékuk Erdogan-párti.

Konrad Kogler elmondta: az egymás között rivalizáló török csoportokat figyelik, és próbálják megakadályozni az összetűzésüket. Egy ideje már mindegyikükkel tartják a kapcsolatot. Ausztriában véleményszabadság van, de nincs tolerancia azzal szemben, aki ezzel visszaél – mondta. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik