Nagyvilág

A félelem nő, a bűncselekmények száma csökken Németországban

Szakértők árnyalták a bűnözés és a menekültáradat közti összefüggésről szóló hangzatos kijelentéseket.

Miközben Németországban érezhetően nőtt a bűnözéstől való félelem, a statisztikák azt mutatják, hogy csökkent a bűncselekmények száma – tudósít a Deutsche Welle.

Romló biztonságérzet

A müncheni, ansbachi, würzburgi és reutlingeni merényletek komoly aggodalmat keltettek a német társadalomban, ahogy a szilveszteri szexuális zaklatásos esetek is aláásták az országban élők biztonságérzetét. Sokakban az is felmerült, hogy Németországba a nagyszámú menekülttel együtt jelentős erőszak- és bűnözéshullám érkezett.

Christian Pfeiffer, az alsó-szászországi kriminológiai kutatóintézet vezetője azonban azt mondta: bár a biztonságérzet romlott, a bűnesetek száma nem nőtt, sőt, folyamatosan csökkent. 2000-hez képest 40 százalékkal kevesebb emberölés történt tavaly, a szexuális bűncselekmények száma pedig mélyponton van. A sajtóban komoly teret kapnak a felháborító bűncselekmények, különösen a fiatal férfiak által elkövetett erőszakos esetek, ezek viszont a statisztikák nagyon kis részét képezik.

Azt nem lehet állítani, hogy a menedékkérők angyalok lennének, a szövetségi bűnügyi hivatal adatai szerint tavaly 84 ezer személy ellen indult eljárás, bár 1993-ban, amikor a délszláv háború elől menekülő tömegek érkeztek, akkor ez a szám 160 ezer volt. A mostani bűnesetek közt legnagyobb arányban – több mint felerészben – a kis értékre elkövetett lopások, illetve a tömegközlekedési eszközökön való bliccelés vannak jelen. A szexuális zaklatásos esetek az összes bűneset fél százalékát teszi ki, vagyis kevesebb, mint ötszáz elkövetőt jelent.

Racionális meder

Pfeiffer azt mondta: nem szeretné semmiképpen alábecsülni a bűnesetek jelentőségét, de racionális mederben szeretné tartani a vitát. Kijelentette: tudatában van annak, hogy a szíriai és iraki fiatalok olyan társadalomban nőttek fel, amelyre erőteljes férfi dominancia jellemző, de a jugoszlávokkal és törökökkel is ez volt a helyzet. A kriminológus hozzátette: a kulturális tanulási folyamatban hisz, de ehhez arra van szükség, hogy ezek az emberek a német társadalom részévé váljanak, ne pedig elszigetelten éljenek.

Kitért arra is, hogy van az érkezők között egy olyan kör, akiknek nem áll szándékukban erőfeszítést tenni a letelepedési jog megszerzéséért, ennél fogva nincs veszítenivalójuk. Velük szemben minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy hazatérésre bírják őket, akár önként, akár kiutasítással.

Ulf Küch, a braunschweigi nyomozó hivatal vezetője azt mondta: két jellemző bűnelkövetői csoport van, akik Kelet-Európából, illetve a Magreb-régióból érkeztek, de nem a jelenlegi menekülthullámmal. Szerinte fontos, hogy a tetteknek legyenek következményeik, elfogadhatatlannak tartja, hogy évekig húzódjanak ügyek. Az ügyészséggel és bírósággal együttműködve felgyorsították az eljárásokat, egy héten belül eljuthatnak az ítéletig, amelynek így visszatartó ereje van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik