Nagyvilág
Migrants and refugees walk down a railroad track towards the Hungarian border near the northern Serbian town of Horgos on August 27, 2015. As Hungary scrambles to ramp up defences on its border with Serbia, refugees continued to surge into the country in record numbers, police figures confirmed.  AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC / AFP / ANDREJ ISAKOVIC

Seehofer: senki sem képes évente egymillió menekültet befogadni

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 08. 01. 05:59

A Keresztényszociális Unió (CSU) és a bajor tartományi kormány nem veszi egy kalap alá a menekülteket és a terroristákat, mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke egy vasárnapi televíziós interjúban.

A politikus a ZDF német országos köztelevízióban sugárzott interjúban hangsúlyozta, hogy a CSU politikai felelősséget viselő tagjai közül senki nem állította, hogy Angela Merkel menekültpolitikája felelős a würzburgi és az ansbachi támadásért.

Hozzátette, élesen elválasztja egymástól a terrorizmust és a migrációt, soha nem tenne egyenlőségjelet ezek közé, de mindig felhívja a figyelmet arra, hogy a biztonság és az integráció kérdéseit csak akkor lehet megoldani, ha Németország nem fogad be korlátlanul “bevándorlókat, mert a bevándorlás átláthatatlanságát egyes esetekben természetesen kihasználják emberek, akik egész más szándékkal jönnek”. Ezt mutatja a párizsi terrortámadások példája is.

A befogadható menekültek évi 200 ezerben rögzített felső határának bevezetésére vonatkozó bő fél év után – a würzburgi és az ansbachi támadást követően – ismét elővett követelésről elmondta, egyelőre jóval 200 ezer alatt van az idén érkezett menekültek száma. Ha azonban számuk meghaladná a felső határt, “politikai tárgyalásokat” kell kezdeni arról, hogy mit kell tenni.

Horst Seehofer aláhúzta: most már a berlini vezetés is azt az álláspontot képviseli, hogy nincs ország a világon, amely képes befogadni és sikeresen integrálni évente egymillió, vagy még annál is több menekültet. A “kancellári hivatalban mindig arról biztosítanak, hogy nem fordul elő ismét az, ami tavaly”, Németország nem fogad be megint több mint egymillió menedékkérőt, vagyis Berlinben “igazat adtak a CSU-nak”.

Horst Seehofer az utóbbi napokban bírálta Merkelt, amiért megerősítette álláspontját, miszerint “sikerülni fog” (“wir schaffen das”), vagyis Németország megbirkózik a menekültválsággal, és az iszlamista terrorizmussal is. Ezzel kapcsolatban a ZDF-nek elmondta, hogy a derűlátás egyedül nem elég, nem helyettesítheti az állami cselekvést, és lépni kell, mert az iszlamista terrorizmus “új kihívás”.

A politikának reagálnia kell, új megoldásokat kell kidolgoznia és új eszközöket kell alkalmaznia. Ebben Berlinnek, Brüsszelnek és Münchennek is van tennivalója. Mindenekelőtt pontosan meg kell állapítani a menekülthullámmal érkezett emberek személyazonosságát és hátterét, és fel kell deríteni, hogy ki lehet közülük veszélyes – mondta a bajor miniszterelnök.

Kiemelte, hogy kormánya új biztonságpolitikai intézkedéscsomagja és Merkel kilencpontos terve között nagyon sok az átfedés, és “lényegében nincs ellentét” a két elképzelés között.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Macedonia's Prime Minister Nikola Gruevski salutes Bulgarian Army honor guards during an official welcoming ceremony in Sofia, 28 November 2007. Gruevski is on a one-day official visit in Bulgaria. AFP PHOTO / BORYANA KATSAROVA (Photo by BORYANA KATSAROVA / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.