Nagyvilág

Amnesty International: kínozzák és megerőszakolják a török puccskísérlet miatt őrizetbe vett embereket

Az Amnesty International (AI) azt állítja, bizonyítékaik vannak arra, hogy a törökországi puccskísérlet után kínozták, verték és megerőszakolták a fogvatartottakat.

A puccskísérlet után tömeges letartóztatások voltak, több mint 10 ezer embert állítottak elő, ezért sportcsarnokokban, rendőrkapitányságon, istállókban és bíróságon is fogva tartanak embereket, írja az AI.

A szervezet most azt követeli, hogy engedjenek be független megfigyelőket azokra a helyekre, ahol rabosítanak. Szerintük csak így kerülhető el az, hogy az erőszakon ne folytatódjon tovább. Állítólag voltak olyanok, akik két napig vizet és ételt se kaptak, ezt az AI embereinek, nevük elhallgatását kérő orvosok és ügyvédek mondták. Volt olyan, akit úgy megvertek, hogy a végén összeesett, írják.

Egy másik szemtanú azt mondta, 650-800 férfit tartanak fogva az ankarai rendőrkapitányság sportcsarnokában. A legrosszabbul állítólag a katonai vezetők járnak, ők kapják a legkegyetlenebb bánásmódot.

Az AI azt írja, kihallgatáskor a rabosítottak fejére zsákot húznak.

Félnek, hogy a helyzet még egy ideig nem javul, miután Erdogan 30 napra hosszabbította meg azt az időt, amíg valakit vádemelés nélkül fogva lehet tartani.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik