Nagyvilág

Trump felesége lenyúlta Michelle Obama beszédét

Szinte teljesen szó szerint ugyanazt mondta, amit nyolc éve a mostani first lady.

A hétfőn kezdődött republikánus elnökjelölő gyűlés legjobb pillanata volt Melania Trump beszéde, amit a közönség imádott és még a mindent kritizáló politikai elemzők is csodásnak tartottak. Aztán kiderült, hogy a szép szónoklat egy része bizony lopás.

Ráadásul Donald Trump felesége (vagy szövegírója) nem is akárkinek a szavait nyúlta le. A „kölcsönvett” mondatokat ugyanis Michelle Obama mondta el, a Demokrata Párt 2008-as elnökjelölő gyűlésén, amikor bemutatta férjét, Barack Obamát. Íme két videó, ami jól mutatja, itt bizony szó sincsen véletlenről.

 

A két beszéd közötti hasonlóságot Jared Hill újságíró vette észre először, akinek először csak egy ismerős mondat szúrt szemet, majd miután leellenőrizte, elég nyilvánvalóvá vált, hogy “egy egész bekezdést plagizált” Trump felesége. Hill a Twitter-oldalán tette közzé találatát, és alig egy órával Melania Trump beszédének elhangzása után már minden oldal ezzel volt tele.

A kérdéses részben Melania Trump (és Michelle Obama) arról beszélt, hogy gyerekként szülei arra nevelték, keményen kell dolgozni, hogy elérje, ami szeretne; hogy az adott szó kötelez, hogy az embernek azt kell tennie, amit mond és az ígéreteket be kell tartani. Valamint arról, hogy másokkal szemben tiszteletteljesen kell viselkedni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki írta Melania beszédét, bár ő az NBC News-nak adott interjújában azt állította, hogy ő írta a szöveget “egy kis segítséggel”. A Trump-kampány már reagált is az esetre, de közleményükben egyszer sem említik meg Michelle Obamát, és beszédét. Ugyanakkor “szövegírók csapatáról” tesznek említést.

És közben az elmúlt hónapokban az elnökválasztás legütősebb címlapjaival megjelenő New York Daily News már le is csapott a leleplezésre:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik