Nagyvilág

Kaotikus jelenetekkel indult a republikánus gyűlés

A Donald Trump miatt töredező párt egységét kellett volna mutatnia, de csak nyilvánvalóbbá váltak a repedések a clevelandi elnökjelölő konvenció első napján. Ami emelett Trump szuperhatásos belépője, és felesége beszéde miatt lesz emlékezetes.

Nem úgy indult a Republikánus Párt elnökjelölő gyűlése, mint ahogy azt a párt vezetése elképzelte. Miközben az ohiói Clevelandben tartott négynapos konvenciónak azt kellene mutatni, hogy a párt egységesen kiáll elnökjelöltje, Donald Trump mellett, a milliárdos üzletember ellen küzdő konzervatívoknak sikerült jól láthatóvá tennie az országos nyilvánosság előtt, hogy a párt minden, csak nem egységes.

Káosz a teremben

A Trump-ellenes erők egy végső, kétségbeesett próbálkozással igyekeztek egy utolsó akadályt gördíteni az üzletember elnökjelöltté választása elé, de a pártvezetés kemény módszerekkel végül csak megakadályozta akciójukat. Az eredmény: a Trumpot támogató és a Trump-ellenes erők “üvöltöző versenyt” rendeztek a teremben, mindenki számára nyilvánvalóvá téve, milyen erős ellentétek feszülnek egymásnak a Republikánus Pártban.

A Trump ellen lázadó konzervatívok azt akarták elérni, hogy a delegáltak egyenként szavazzanak a gyűlést lebonyolítását irányító szabályokról, de ezt a próbálkozást agresszívan csírájában elfojtották. A Trump-ellenes erők szerint úgy, hogy közben a sárba taposták a szabályokat.

A pártvezetés elleni tiltakozásként több állam delegáltjai elhagyták a termet, a mozgalom egyik vezetője pedig még belépőjét is földre dobva viharzott el. “Ez undorító” – mondta a C-SPAN-nek.

A szabályok ilyen kijátszása különösen ironikus volt azután, hogy a konvenció első napjának témája a nemzetbiztonság mellett a jogrend fenntartása volt.

“Hillary Clinton felelős a fiam haláláért”

Az este egyik legtöbbször említett beszédét Patricia Smith, a líbiai Bengáziban lévő amerikai konzulátus elleni 2012-es támadásban meghalt egyik amerikai anyja mondta el. “Személyesen Hillary Clinton teszem felelőssé a fiam halála miatt – mondta a könnyeivel küszködő, és ezzel a közönséget is megható Smith, aki szerint az eset idején külügyminiszterként dolgozó Clinton nem vette figyelembe azokat a kérések, hogy nagyobb védelmet kellene biztosítani a Bengáziban lévő amerikaiknak. Majd beszédének a végén, eltérve a leírt szövegtől – reagálva a közönség kiáltásaira – kijelentette: ” Így van: börtönbe Hillaryvel!”

“Mi vagyunk a bajnokok”

Az estét persze Donald Trump nyerte, aki bemutatta, milyen nagyon jól ért a showműsorok készítéséhez, amikor a Queen “We are the champions” dallamaira az este leghatásosabb belépőjével jelent meg a színpadon, hogy bemutassa az este legjobban várt szónokát, a feleségét.

Az egykori szupermodell, a szlovén születésű Melania Trump elbűvölő beszédet tartott, felvetve a kérdést, hogy eddig miért nem szerepeltették többet férje kampánya alatt. A beszámolók szerint keményen készült a szónoklatra, amivel a kampány célja szerint finomítania kellett a Trumpról az elmúlt egy év alatt kialakult képet (hogy szívtelen, gyűlölködő).

“Kemény, ha arra van szükség, de kedves, méltányos és gondoskodó is. Ezt a kedvességet nem mindig veszik észre, de ez volt az egyik ok, amiért beleszerettem.”

És a jelenlévők imádták a bájos akcentusú Melaniát, aki az első bevándorló first lady lehet, ha férjét megválasztják elnöknek. (Közben kiderült, hogy szónoklatának egy része Michelle Obama azon beszédéből lett átemelve, amit a 2008-as demokrata elnökűjelölő gyűlésen mondott el.)

“Zárják be”

Mármint Hillary Clintont. Ezt skandálta a tömeg az este egyik utolsó szónoka, Michael Flynn nyugalmazott altábornagy, a katonai hírszerzés (DIA) egykori igazgatójának egyébként nem túl izgalmasra sikerült beszéde alatt. Flynn túl hosszúra nyúlt beszédéből csak az a jelenet maradt érdekes, amikor a jelenlévők spontán skandálásba kezdtek (“Zárják be”), Hillary Clinton börtönbe csukását követelve, az e-mail botrány, és a líbiai Bengáziban az amerikai konzulátus elleni támadás miatt.

De jól látszott, hogy Melania Trump beszéde után az egész estének véget kellett volna érnie. Flynn beszéde alatt a delegáltak már távozni kezdtek, és egyre több üres széket lehetett látni.

És utána még újabb szónokok is jelentek meg, akik már szomorú látványt nyújtva, az üres székeknek mondták el beszédeiket.

De ez látszólag már senkit sem érdekelt, és mindenki inkább már csak a holnapi folytatásra készült – és feltehetően az esti bulikra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik