(FILES) This file photo shows a combination of a file picture of Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan (L) giving a press conference in Brussels on January 21, 2014, and a handout picture released by Zaman Daily of Turkish Muslim preacher Fethullah Gulen (R) at his residence on September 24, 2013 in Saylorsburg, Pennsylvania.
The US-based cleric was accused by Ankara of orchestrating Friday's military coup attempt but he firmly denied involvement, also condemning the action "in the strongest terms". / AFP PHOTO / ZAMAN DAILY / SELAHATTIN SEVI AND Thierry CHARLIER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ZAMAN DAILY/SELAHATTIN SEVI" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE
Külföld

Kicsoda Fethullah Gülen, aki szúrja Erdogan szemét?

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 07. 16. 18:38

A száműzetése miatt Pennsylvaniában élő muszlim vallástudós az egyik legnagyobb kritikusa az államfőnek, és hatalmas befolyása van a török belpolitikára.
Korábban a témában:

Recep Tayyip Erdogan török elnök az Amerikai Egyesült Államokban élő muszlim vallástudós Fethullah Gülent vádolja a péntek esti puccskísérlet kitervelésével.

Szekularisták kontra iszlamisták

Már az elején érdemes tisztázni, hogy a török társadalomban hagyományos versengés alakult ki a szekularisták és a modern állam alapítója, Kemal Atatürk és az iszlamisták között, nem utolsósorban Erdogan Igazság és Fejlődés Pártja között.

A történelem során az AKP többször kísérelt meg puccsot az országban. És ahogy az pénteken is látszott, hagyományosan ők is a fegyveres erőkkel próbálták meg leváltani a kormányt. Szombat reggelre Erdogan visszanyerte erejét, és bejelentették, hogy több tucat ezredest és tábornokot menesztettek.

A hadsereg régóta a modern Törökország gyámját látta magában, a tegnapi megmozdulás pedig sötét szakadékot ábrázol az iszlamista és szekuláris felek között.

Fethullah Gülen - Fotó: Europress fotóügynökség
Fethullah Gülen – Fotó: Europress fotóügynökség

Rivalizálás

A száműzetésben lévő Gülen Pennsylvaniából vezeti a népszerű, vallási indíttatású Hizmet mozgalmat.

A gülenisták, Erdogan és az AKP közti feszültség központjában az áll, hogy a török elnök vezető támogatói ellen – köztük a fia ellen is –  Erdogan szerint a gülenisták kezdeményeztek rendőrségi és jogi korrupcióellenes eljárásokat 2013-ban, hogy így buktassák meg kormányát.

Erdogant ez megtorlásra késztette, a gülenista iskolák ellehetetlenítésével próbálta korlátozni az ellene irányuló mozgalom befolyását. Mindent megtett, egy alkalommal megkísérelte visszahívni Gülent a száműzetéséből.

A rivalizálás kicsúcsosodott, mikor a gülenisták eltávolítására tisztogatás indult a rendőrségnél, a hadseregben és a médiában dolgozóknál.

Isztambul, 2016. március 5.
Egy fémlánccal összekötözött csuklójú tüntetõ az ellenzéki Zaman médiacsoport szerkesztõségének épülete elõtt Isztambulban 2016. március 4-én. A több száz demonstráló amiatt tiltakozott, hogy egy bírósági döntés értelmében a lap igazgatását az állam által kinevezett tagokból álló felügyeletre bízták, s ez sokak szerint a Zaman állami ellenõrzés alá helyezését jelenti. A napi 850 ezres példányszámban megjelenõ lap Törökország egyik legnagyobb példányszámú újságja, és a hozzá kapcsolódó médiumok a Recep Tayyip Erdogan török elnök legnagyobb politikai ellenfelének számító Fethullah Gülen iszlám hitszónok érdekeltségébe tartoznak. (MTI/EPA/Turgut Engin)
Fotó: MTI

Rögtön őt vették elő

Miután a puccskísérlet kibontakozott péntek este, Robert Amsterdam, a török kormány egyik ügyvédje úgy fogalmazott, gülenistákhoz köthető a művelet és hogy a cége többször megpróbálta felhívni az amerikaiak figyelmét a mozgalom veszélyeire. Amsterdam megjegyezte, hírszerzési forrásaik szerint Gülen szorosan együttműködik a katonai vezetéssel, akik most felléptek a megválasztott kormány ellen.

A Hizmet mozgalom amerikai képviselete szinte azonnal tagadta a vádakat. Szerintük az efféle kijelentések rendkívül felelőtlenek, csoportjuk nem támogatta a puccskísérletet.

Fethullah Gülen és a Hizmet mozgalom résztvevői immár negyven éve a béke és a demokrácia elkötelezett hívei. Következetesen elítéljük a katonai beavatkozásokat a belpolitikában. Ez a Hizmet alapértéke

– írták közleményükben.

Fethullah Gülen - Fotó: Europress fotóügynökség
Fethullah Gülen – Fotó: Europress fotóügynökség

Tehát mi az igazság?

A kritikusok többnyire egy 1999-es videóval érvelnek Gülen ellen, aki azt sugallta, hogy mozgalom híveinek be kell szivárogniuk kormányintézményekbe.

A politikai rendszerben kell mozogni anélkül, hogy bárki észrevenné a létezéseteket, amíg a hatalmi központokhoz nem értek. Ki kell várni, amíg a ti oldalatokra nem állítottátok az alkotmányos intézmény összes szereplőjét Törökországban.

Gülen azt állítja, a felvételt meghamisították.

Dorothé Schmid Törökországgal foglalkozó elemző 2013-ban a France 24-nek beszélt az Erdogan és Gülen közt kialakult ellentétről.

A török demokrácia veszélyben van, ha egy, a politikai legitimáció és átláthatóság nélkül működő mozgalom a tekintélyelvű hatalom mivoltját vonja kérdőre

– fogalmazott a szakértő.

Pénteken este minden csendes volt a – Törökországtól több ezer kilométerre fekvő – Saylorsburg pennsylvaniai faluban, ahol a 74 éves Gülen él. A biztonsági őrök mindenkinek megtiltották a belépést a komplexumba.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.