Nagyvilág

Belügyérből lehet az új brit kormányfő

A legutóbbi felmérések szerint Theresa May belügyminiszter a leköszönő David Cameron brit miniszterelnök legnépszerűbb utódjelöltje.

Cameron a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján jelentette be, hogy őszig távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről. A pártvezetői és a miniszterelnöki tisztségért Theresa May, valamint Michael Gove igazságügyi miniszter, Stephen Crabb munkaügyi miniszter, Liam Fox volt védelmi miniszter és Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár verseng.

A két legolvasottabb vasárnapi brit tömeglap, a Mail on Sunday és a Sun on Sunday által megrendelt két különböző felmérés egyaránt Theresa May utcahossznyi előnyét jelzi a Konzervatív Párt szavazásra jogosult tagjai körében.

A belügyminisztert a tory párttagok 59 százaléka szeretné a Konzervatív Párt élén és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban látni. Theresa May a teljes brit választópolgárságon belül is 50 százaléknyi támogatottságot tudhat magának. Michael Gove igazságügyi miniszter messze lemaradva a második helyen áll, a párttagok körében 15, a választásra jogosult teljes brit lakosságon belül 14 százalékos támogatottsággal.

A Sun on Sunday számára az ICM közvélemény-kutató által elvégzett felmérés szerint Theresa Mayt a konzervatív választók 60 százaléka támogatja, Michael Gove-ra 10 százalék voksolna.

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik