Nagyvilág

Hollande: a legjobb, ha minél gyorsabb a Brexit

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésre vonatkozó döntése nem halasztható el és nem semmisíthető meg, mondta pénteken Francois Hollande miután tárgyalt David Cameron brit miniszterelnökkel. A francia államfő szerint a legjobb, ha minél gyorsabb a Brexit.

Az Európai Unióhoz való tartozásnak vannak előnyei. És azt hiszem, ezt kezdik a britek megérteni, és azok, akiket pedig megkísérthetett a Brexit, most elgondolkodnak ezen. De a döntés megszületett, nem lehet elhalasztani, sem eltörölni, most le kell vonni a következtetéseket.

– mondta a francia elnök.

Hollande hozzátette: nem fog két évnél tovább tartani a tárgyalássorozat az Egyesült Királyság uniós kilépéséről azután, hogy megválasztják az új brit miniszterelnököt. A francia elnök szeretné, ha minél hamarabb lezajlana a folyamat.

Az Egyesült Királyságnak lesz egy olyan státusza, amely alapján nem lesz többé bent az Európai Unióban, de amellyel, bizonyos feltételek mellett, amelyeket majd tisztázni kell, a közös piachoz, az európai piachoz kötődhet” – hangsúlyozta a francia elnök. “Ez az Egyesült Királyság érdeke, de ennek természetesen lesznek következményei. Nem rendelkezhet (London) ugyanazon előnyökkel, amikor az unión kívül lesz, mint amikor bent volt.

-mondta Hollande.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik