Nagyvilág

Sturgeon: ellentétes lenne a nép akaratával, ha Skóciát eltávolítanák az EU-ból

A skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépésével (Brexit) együtt Skóciát is "eltávolítanák" az európai közösségből - hangsúlyozta kedden Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a skót parlamentben elmondott beszédében.  

A kormányfő azt mondta, szerdán Brüsszelbe utazik annak érdekében, hogy egyeztetéseken keresztül megtudakolja, hogyan lehetne Skóciát az Európai Unióban tartani. A tervek szerint mások mellett Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével és európai parlamenti frakciók képviselőivel találkozik.

Hozzátette, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács kedden kezdődő kétnapos tanácskozását követően a skótok ügyéről közvetlenül az Európai Bizottsággal is tárgyalni akar. “Először is biztosnak kell lennünk abban, egész Európa tudatában van annak, hogy Skócia másképp döntött a referendumon, és az EU-ban akarunk maradni” – mondta az edinburghi törvényhozás előtt a skót kormányfő. “A következő napokban még intenzívebben fogunk dolgozni ezen” – szögezte le.

Vezetési vákuum

Hozzátette, megvitatta a Brexit-népszavazás lehetséges következményeit Írország elnökével és miniszterelnökével, és a skót kormány más EU-tagállamok kormányaival is közvetlen kapcsolatban áll. Sturgeon David Cameron brit miniszterelnök előreláthatólag ősszel várható távozására és az ellenzéki Munkáspárton belül kialakult válsághelyzetre utalva azt mondta, a kialakult “vezetési vákuum” elfogadhatatlan, és a három hónapos politikai sodródás csak további károkat okoz a brit gazdaságnak.

Azt is leszögezte: egyelőre nem kéri azt az edinburghi törvényhozástól, hogy a skót függetlenségről szóló újabb referendumot támogassanak.

A Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló, június 23-án tartott referendumon a skót szavazók 62 százaléka támogatta az ország bennmaradását, míg 38 százalék voksolt a kilépésre. Ezzel az Egyesült Királyság egészében a választók 51,9 százaléka szavazott a Brexitre és 48,1 százaléka arra, hogy az ország maradjon az EU tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik