Nagyvilág

Cameron: el kell fogadni a döntést

Nem gondolja, hogy a népszavazás eredménye jó Nagy-Britanniának, de az emberek akaratát nem lehet kétségbe vonni.

Hosszú beszédet tartott hétfőn a brit parlamentben David Cameron a múlt csütörtöki népszavazás eredményéről. Szerinte a referendum az Egyesült Királyság történelmének egyik legnagyobb demokratikus próbatétele volt, melynek során több mint 33 millióan mondhatták el véleményüket Angliából, Skóciából, Walesből, Észak-Írországból és Gibraltárból. Azt mondta, büszke lehet az ország a parlamentáris demokráciájára, de helyes, hogy ha ilyen súlyú kérdésben kell dönteni, azt a politikusok helyett közvetlenül a népre bízzák.

A népszavazás eredménye nem az lett, amit Cameron akart, és nem gondolja, hogy ez a legjobb az ország számára, de nem lehet kétségbe vonni. Nem vonja vissza, amit korábban mondott a kilépés kockázatairól. Át kell formálni a gazdaságot, rendezni bonyolult alkotmányos kérdéseket, és kihívásokkal teli új tárgyalási folyamatot kezdeni Európával. De a döntést el kell fogadni, és azonnal elkezdeni a munkát annak érdekében, hogy a lehető legjobb módon hajtsák végre.

Kiállt az országban élő bevándorlók mellett, kitért az egyik lengyel közösségi központra felfestett gyalázkodó graffitire is. Azt mondta, a Nagy-Britanniába érkező emberek csodálatos hozzájárulást tettek az országnak, a gyűlöletbűncselekményeket pedig ki kell söpörni.

Biztosította a Nagy-Britanniában élő európai polgárokat, és az európai országokban élő briteket, hogy nem lesznek azonnali változások rájuk nézve. Nem változnak az utazási, kereskedelmi, vállalkozási szabályok. Nem lép életbe az a megállapodás, amelyet februárban jártak ki az Európai Tanácsban, új tárgyalás kezdődik az EU elhagyásáról.

Megjegyezte, hogy a briteké a világ egyik legerősebb fejlett gazdasága, és jó pozícióból állnak a kihívások elé. Alacsony az infláció, a foglalkoztatottsági ráta még soha nem volt ilyen magas, a költségvetési deficit 3 százalék alatt várható idén.

A kilépési tárgyalásokra készülve felállítottak egy új bizottságot, amelyben a miniszterelnöki kabinet, a pénzügyminisztérium, a külügyminisztérium és a gazdasági tárca hivatalnokai, politikai szakértői foglalnak helyet. Ez a kormánynak számol be a kilépési folyamat előrehaladásáról, és felelős lesz azért, hogy az új miniszterelnök a hivatalba lépésekor már kész javaslatokat kapjon.

Az Európai Unióval való tárgyalási folyamatba bevonják a skót, walesi és észak-írországi kormányokat, konzultálnak Gibraltárral, a tengerentúli területekkel és a brit koronafüggőségekkel.

A döntések meghozatala az októberben érkező új miniszterelnökre vár, de sok feladathoz már most hozzáláthatnak – mondta Cameron, aki kedden részt vesz az Európai Tanács ülésén. Azt mondta, mielőtt hivatalosan kezdeményezik a kilépést, el kell dönteni, hogy milyen viszonyt szeretnének az Európai Unióval. De ez is a következő miniszterelnökre és kormányára vár, ezt holnap az Európai Tanács előtt is világossá fogja tenni. Ahogy azt is, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, de nem fordít hátat Európának.

Szerinte abban mindenki egyetért, hogy a lehető legerősebb gazdasági kapcsolatot kell fenntartani európai szomszédjaikkal, ahogy Észak-Amerikával, a Nemzetközösséggel és olyan fontos partnerekkel is, mint India vagy Kína.

A kilépési tárgyalások erős, elkötelezett vezetést kívánnak – szögezte le. Ehhez új kormányfőre és kormányra van szükség – mondta Cameron, hozzátéve: nem könnyen hozta meg ezt a döntést, de meggyőződése, hogy ez nemzeti érdek. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik