Nagyvilág

Interkontinentális rakétája lehet Észak-Koreának 2020-ra

észak-koreai rakéta (Array)
észak-koreai rakéta (Array)

A Johns Hopkins egyetem koreai-amerikai kutatóközpontja részsikerként értékelte Phenjan legutóbbi rakétakísérletét, mely szerintük a Muszudan rakéta teljesítményéről és arról tett tanúbizonyságot, hogy a Muszudan irányítórendszere legalább minimális szinten működőképes. Ez a rakéta elvileg

2500-4000 kilométert tud megtenni,

így Dél-Koreán kívül Japánt és az Egyesült Államok guami bázisát is elérheti.

Észak-Korea az elmúlt hónapokban négy sikertelen kísérletet hajtott végre ezzel a típussal, szerdán viszont egymás után kettőt is kilőtt, melyek közül az egyik mintegy négyszáz kilométer tett meg. Az észak-koreai vezetés ezt teljes sikerként értékelte, mert a rakétát saját bevallásuk szerint olyan szögben lőtték ki, hogy csak ekkora távot tegyen meg. Szakértők szerint azért, hogy más országok légterének megsértése nélkül tudják kipróbálni a rakéta hajtóművének teljesítményét.

John Schilling repülőmérnök szerint a Muszudan rakétákkal végrehajtott sorozatos kísérletek inkább a sikerpropagandát szolgálták és nem valódi műszaki kísérletek voltak. De ha így is van, a részsikerek alapján arra lehet következtetni, hogy Phenjan az év végére szert tesz működőképes interkontinentális ballisztikus rakétára, mert a Muszudanokkal végrehajtott kísérletekkel értékes adatokhoz jutottak, melyek segítségével nagyobb teljesítményű hajtóműveket fejleszthetnek ki.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik