Nagyvilág

Egy állatvédő ezer ebet mentett ki a kínai kutyahús fesztiválról

Az amerikai férfi nem teketóriázott, és elkezdte felvásárolni kutyástul az ebeket levágó mészárszékeket.

„Minden egyes évben mindenki tiltakozik, de nem tesz semmit” a kínai Yulin városában évente megrendezett kutyahúsevő fesztivál ellen – mondta el az InsideEdition című lapnak a kaliforniai állatvédő aktivista, Marc Ching, aki idén úgy döntött, a lehető leghatékonyabb módon próbálja megakadályozni a kutyák lemészárlását.  A kizárólag a bántalmazott, valamint az ázsiai kutyahús-kereskedelemben eladott kutyák megmentésével foglalkozó Animal Hope and Wellness Foundation nevű szervezet alapítója ezért az ellátási láncot támadta meg.

Ching a fesztivál kezdete előtti napokban Yulinba utazott, és elkezdte felvásárolni a mészárszékeket, ahol az ebeket levágják, hogy húsukat aztán éttermeknek és kutyahúsárusoknak adják. Elmondása szerint 11 helyen járt, és végül hat mészárszék tulajdonosával sikerült megegyeznie, akik a kutyákkal együtt eladták neki a húsfeldolgozó üzemeket.

A férfi elmondása szerint több mint ezer kutyát sikerült ezzel a módszerrel megmenteni attól, hogy ételéként végezzék a fesztiválon. Alapítványa Facebook-oldalán egy videót tett közzé arról a pillanatról, ahogy az őt segítő önkéntesekkel megkezdik az egyik tulajdonába került mészárszéken az ott lévő ebek mentését.

A kutyákat egy pár nap alatt felhúzott menhelyre szállították, de hamar kiderült, hogy abban kevés lesz a hely. Ching elmondása szerint eredetileg arra számítottak, hogy csak száz kutyát tudnak kimenteni. Amikor kiderült, ennél jóval több állatot sikerült megmenteniük, helyi állatvédők segítségét kérte, akikkel együtt már az összes ebnek sikerül helyet találniuk. Az alapítvány közölte, hogy a 45 napos karantén után legalább kétszáz ebet Kaliforniába fognak szállítani.

Ching elmondása szerint a kínai hatóságok nem könnyítették meg a dolgát. A helyi rendőrök folyamatosan követték, egy éjszaka 14 rendőr ment be hotelszobájába, hogy kikérdezzék, és amikor másnap egy mészárszéken tárgyalt a felvásárlásról, a rendőrök megfélemlítették a tulajt, hogy elálljon az üzlettől. Nem azért mert a kormányzat támogatná a kutyák leölését, hanem azért, hogy ne lássa senki, milyen körülmények között zajlik az ebek mészárlása – mondta el Ching.


A kaliforniai férfi közbelépése már eredményt is hozott. Elmondása szerint több olyan étkezdét is láttak, ami nem nyitott ki. Amikor tolmácsa odament hozzájuk megkérdezni, hogy miért nem árulnak kutyahúst, a tulajdonosok közölték: „Valamilyen oknál fogva idén hiány van kutyákból”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik