Nagyvilág

Mostantól átkutathatják a hajókat a Földközi-tengeren

Egyhangú döntéssel jóváhagyta kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa azt a brit-francia javaslatot, amelynek értelmében az Európai Unió Sophia nevű hadműveletében részt vevő hajók a jövőben a Líbia partjai közelében lévő nemzetközi vizeken átkutassák a gyanús hajókat csempészett fegyverek után kutatva.

A Sophia hadművelet tavaly októberben kapott felhatalmazást az ENSZ BT-től, hogy a Földközi-tengeren lefoglalja és elkobozza az embercsempészek által használt hajókat. Ezen felül utat engedtek annak is, hogy a hajók kimentsék a tengeren bajba jutott menekülteket.

A misszió a tavalyi határozat értelmében sem tevékenykedhetett líbiai felségvizeken, s munkája a jövőben is kifejezetten a nemzetközi vizekre korlátozódik.

Az ENSZ Alapokmányának hetedik fejezetére hivatkozó felhatalmazás értelmében a hadműveletben részt vevők katonai erőszakot is alkalmazhatnak.

Az Európai Unió külügyminiszterei májusban döntöttek arról, hogy a Sophia missziót egy évvel meghosszabbítják és megbízzák a fegyverembargó betartatásával is.

Az EU és az ENSZ a 2011-es líbiai forradalom idején vetette ki a fegyverszállításra vonatkozó tilalmat az észak-afrikai országra, s ez azóta érvényben van.

A nyugati országok régóta vitáznak arról, hogy a Sophia műveletet megbízzák a fegyverembargó felügyeletével is. Emellett az egyik legfőbb érv, hogy így a különféle milíciáknak – mások mellett az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetnek – szánt fegyver- és lőszerszállítmányok nem juthatnak célba, és ezáltal megerősödhet a néhány hónapja felállított líbiai egységkormány.

Líbiában kaotikus állapotok uralkodnak Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása óta. Az egységkormány márciusi felállításáig az észak-afrikai országban két kormány és két parlament működött, számos milícia csatározik egymással a hatalomért, virágzik az embercsempészet és megvetette lábát az Iszlám Állam is.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik