Nagyvilág

Élőben közvetítette a rendőrparancsnok megölését a terrorista

Larossi Abballa a Facebookon jelentkezett be egy élő videóval, mondták a CNN-nek a nyomozásban részt vevő források.

Ahogy azt korábban megírtuk, egy francia-pakisztáni dzsihadista hálózatban való részvételért három év börtönbüntetésre ítélték 2013-ban azt a férfit, aki keddre virradó éjszaka a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot az otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét, közölték kedden rendőrségi források.

A 25 éves Larossi Abballát hét társával együtt 2011-ben tartóztatták le, amiért iszlám harcosokat toborzott és közvetített Pakisztánba. Terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség miatt ítélték három év börtönbüntetésre, amelyből két és fél év volt letöltendő. Szabadulása óta a terrorelhárítók megfigyelése alatt állt. Korábban köztörvényes bűncselekmények miatt is elítélték.

Nem tárgyalt

A férfi, aki a Párizstól hatvan kilométerre található Mantes-la-Jolie-ban élt, néhány hónapja szabadult. Otthonában jelenleg is házkutatást tartanak a rendőrök.

A feltételezett elkövető hétfő este támadt a 42 éves helyi rendőrparancsnokra, amikor az éppen be akart menni házába. Miután a késelő kilenc szúrással leszúrta a civil ruhás férfit, annak feleségével és gyerekével együtt elbarikádozta magát a családi házban.

A terrorista, kép: Facebook
A terrorista, kép: Facebook

A rendőrség elitalakulatai 15 percen belül hétfőn kiszálltak a helyszínre, és tárgyalásokba bocsátkoztak a férfival, az alkudozás több mint két órán át tartott.

Éjfél körül robbanást lehetett hallani a környéken. A Le Figaro című lap arról számolt be, hogy a robbanást követő percekben a biztonsági erők megrohamozták a lakóházat.

Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a különleges egységek behatoltak az épületbe. Az elkövetőt agyonlőtték, és a rendőr feleségének holttestére bukkantak. A nő a mantes-la-jolie-i rendőrőrsön dolgozott titkárnőként.

Egy rendőrségi forrás szerint a férfi az Iszlám Állam terrorszervezetre hivatkozott a túsztárgyalások során. Szemtanúk arról számoltak be a nyomozóknak, hogy a parancsnokra mért támadáskor Allah akbar kiáltást hallottak.

A kiemelt képen: Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter (k) nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Les Mureaux-i rendőrkapitányságon. (MTI/AP/Nadine Achoui-Lesage)

(CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik