Külföld

A határvédelemre koncentrál a szlovák EU-elnökség

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 06. 11. 19:41

Szlovákia féléves európai tanácsi elnöksége idején az európai határ- és partvédelemre, valamint a menedékre nem jogosult migránsok kitoloncolására helyezi a hangsúlyt.
Korábban a témában:

“Fő prioritásunk, hogy életre keltsük az Európai Unió új határ- és partvédelmét” – jelentette ki Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy az EU külső határainak hatékony biztosítása “a legfontosabb pontja a migrációs kérdés sikeres megoldásának”.

A másik fontos pont a kitoloncolások és visszaküldési megállapodások sikeres végrehajtása. Ez az egyik fő feltétele annak, hogy vissza lehessen tartani a migránsokat attól, hogy lakóhelyüket Európába helyezzék át

– jelentette ki. A Robert Fico vezette szlovák kormány szigorú álláspontra helyezkedik a migránskérdésben, és akárcsak Magyarország, az Európai Unió bíróságán támadta meg a kötelező menekültbefogadási kvótáról szóló uniós döntést. “Ha részt veszünk az elosztásban, a végén nem marad nálunk egyetlen migráns sem, mindannyian tovább fognak utazni” – hangsúlyozta Kalinák. Ehelyett szerinte erőteljesebben figyelembe kellene venni a menekültek kívánságát, hogy melyik EU-tagországban szeretnének menedéket kapni.

Szlovákia európai tanácsi elnöksége időszakában amellett is síkraszáll, hogy Bulgáriát és Romániát vegyék fel a schengeni övezet országai közé – mondta Robert Kalinák.

Az Európai Bizottság május elején javaslatot tett az EU menedékjogi szabályozásának reformjára. A jelenlegi rendszer szerint a menekülteknek abban az országban kell benyújtaniuk menedékkérelmüket, ahol először az EU-ba léptek. A jövőben szükség esetén más EU-tagállamok vennének fel és osztanának el menekülteket, hogy tehermentesítsék azt a két tagországot, ahová a legtöbb menekült érkezik, vagyis Görögországot és Olaszországot. Több  kelet-közép-európai ország azonnal elvetette a javaslatot.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.