Nagyvilág

A határvédelemre koncentrál a szlovák EU-elnökség

Szlovákia féléves európai tanácsi elnöksége idején az európai határ- és partvédelemre, valamint a menedékre nem jogosult migránsok kitoloncolására helyezi a hangsúlyt.

“Fő prioritásunk, hogy életre keltsük az Európai Unió új határ- és partvédelmét” – jelentette ki Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy az EU külső határainak hatékony biztosítása “a legfontosabb pontja a migrációs kérdés sikeres megoldásának”.

A másik fontos pont a kitoloncolások és visszaküldési megállapodások sikeres végrehajtása. Ez az egyik fő feltétele annak, hogy vissza lehessen tartani a migránsokat attól, hogy lakóhelyüket Európába helyezzék át

– jelentette ki. A Robert Fico vezette szlovák kormány szigorú álláspontra helyezkedik a migránskérdésben, és akárcsak Magyarország, az Európai Unió bíróságán támadta meg a kötelező menekültbefogadási kvótáról szóló uniós döntést. “Ha részt veszünk az elosztásban, a végén nem marad nálunk egyetlen migráns sem, mindannyian tovább fognak utazni” – hangsúlyozta Kalinák. Ehelyett szerinte erőteljesebben figyelembe kellene venni a menekültek kívánságát, hogy melyik EU-tagországban szeretnének menedéket kapni.

Szlovákia európai tanácsi elnöksége időszakában amellett is síkraszáll, hogy Bulgáriát és Romániát vegyék fel a schengeni övezet országai közé – mondta Robert Kalinák.

Az Európai Bizottság május elején javaslatot tett az EU menedékjogi szabályozásának reformjára. A jelenlegi rendszer szerint a menekülteknek abban az országban kell benyújtaniuk menedékkérelmüket, ahol először az EU-ba léptek. A jövőben szükség esetén más EU-tagállamok vennének fel és osztanának el menekülteket, hogy tehermentesítsék azt a két tagországot, ahová a legtöbb menekült érkezik, vagyis Görögországot és Olaszországot. Több  kelet-közép-európai ország azonnal elvetette a javaslatot.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik