Külföld

Kínai hadihajó olyan helyre tévedt, ahova nem biztos, hogy kellett volna

24.hu
24.hu

2016. 06. 09. 08:42

Egy kínai hadihajó csütörtök hajnalban a Kelet-kínai-tengeren lévő vitatott hovatartozású szigetek közelében behajózott a kínai-japán határövezetbe, és több mint két órán át ott tartózkodott, de nem hatolt be a szigetország felségvizeire, írja az MTI.

Tiltakozásul Szaiki Akitaka japán külügyminiszter-helyettes hajnali 2 órakor bekérette a kínai nagykövetet, és elmondta, hogy Tokió eltökélt területének védelmében. Kínai járőrhajók korábban is többször beléptek a környező vizekre, de a határövezetben most először fedeztek fel kínai hadihajót.

A japán védelmi minisztérium szerint a határzónában három orosz hadihajót is beazonosítottak. Feltételezik, hogy ez nem véletlen, de a két esetet – mint a kormány szóvivője utalt rá – külön-külön kezelik. Moszkvától diplomáciai csatornán keresztül kérnek majd magyarázatot.

A kínai Honvédelmi Minisztérium közleményében kifejezte, hogy Japánnak nincs oka kifogásolni a kínai fregatt “törvényes” jelenléte miatt. Hozzátette, hogy a Tiaojü/Szenkaku-szigetek Kína területéhez tartoznak, a kínai haditengerészetnek pedig minden joga megvan arra, hogy kínai vizeken végezzen manővereket.

Ezt a szigetcsoport Peking és Tokió egyaránt a sajátjának tekinti, de a második világháborút követő, 1951-es San Franciscó-i Békeszerződés értelmében, amit Kína nem írt alá, az Egyesült Államok átruházta az igazgatás jogát Tokióra. Peking az 1943-as Kairói Nyilatkozatra hivatkozva követeli vissza a szigetek feletti fennhatóságot.

Épp a lakatlan szigetek 2012-es – japán kormány általi –  államosítása volt a meghatározó oka annak, hogy mára a kínai-japán kapcsolatok történelmi mélypontra zuhantak. Tokió és Peking a legfrissebb fejleményeket egyaránt úgy értékelte, hogy a feszültség fokozódásáról árulkodnak.

Szuga Josihide kormányzati szóvivő bejelentette, hogy a miniszterelnöki hivatal válságkezelő központjában külön kapcsolattartó egységet hoznak létre. Abe Sindzó kormányfő “éberségre” adott utasítást a felelős japán szerveknek, valamint arra, hogy tartsanak szoros kapcsolatot a minisztériumokkal, a kormányzati ügynökségekkel és az Egyesült Államokkal.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.