Nagyvilág

Mi köze egy pandának Fidel Castróhoz?

Amióta 2008-ban nyugdíjba vonult Kuba éléről, időről-időre elterjed Fidel Castro halálhíre. Aztán néhány nap, vagy hét múlva megjelenik egy fotó, amin Fidel a Granma legfrissebb számát olvassa, és jön a nyilatkozat, hogy mindenki lenyugodhat, a forradalom atyja remekül van, és minimum száz évig fog élni (Castro augusztusban tölti majd a kilencvenediket).

 

Fidel taktikáját vette át a taiwani Taipei Állatkert is, hogy bizonyítsa, Tuan Tuan, a 11 éves panda nem halt meg. A pletyka a kínai nyelvű internetes oldalakon kezdett elterjedni, majd végül az ország kommunista pártjának hivatalos lapja is cikkezett róla.

Kína roppant komolyan veszi a panda-diplomáciát, csak olyan országok állatkertjei kapnak óriáspandát, akikkel szeretnének jóban lenni, de rettenetes sértésnek veszik, ha bármi baj történik az állatokkal. Nem csoda, hogy a taiwainak igyekeztek azonnal cáfolni a pletykát.

A kínai pártlap is rögtön reagált: elismerték, hogy tévedtek, és elnézést kértek, hogy ellenőrzés nélkül közölték a Tuan Tuan haláláról szóló híresztelést.

(UPI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik