Nagyvilág

Az osztrák kancellár Orbán illúzióit bírálta

A menekültproblémát nem lehet eltüntetni - mondta Christian Kern.

“Illúzió” azt gondolni, hogy a menekültek jelentette problémát ki lehet iktatni azáltal, hogy az államot egy vezérelvű állami berendezkedéssé változtatjuk, ahogy azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök teszi. Ezt mondta Bécsben újságírók előtt az új osztrák szövetségi kancellár.

A Kleine Zeitung című osztrák újság honlapja szerint Christian Kern az alkancellárral, Reinhold Mitterlehnerrel közösen tartott sajtótájékoztatót a kancellári hivatalban. Az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ) elnöklő Kern az osztrák államfőválasztásról azt mondta, lát ugyan különbséget a vidék és a város között, de nincs szó az ország megosztottságáról.

Előzőleg az osztrák külügyminiszter világossá tette, nem érinti az elnökválasztás a kormány menekültpolitikáját, továbbra is meg akarják védeni az országot a túlterhelődéstől. Sebastian Kurz  a Bild című lapnak azt mondta, Ausztria az államfőválasztás eredményétől függetlenül “megbízható partner Európában, és az is marad”.

A kormány “professzionális együttműködést” folytat az új elnökkel is, fontosnak tartja “a választási kampányban keletkezett árkok betemetését és hidak építését”. A szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányzó jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa szerint a 8,6 milliós Ausztria “csak tavaly 90 ezer menekültet fogadott be”, ami “nem ismétlődhet meg minden évben”.

Az ausztriai elnökválasztást szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott független államfőjelölt nyerte az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hoferrel szemben. Az elnökválasztáson az ÖVP és az SPÖ jelöltje az első fordulóban kiesett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik