Nagyvilág

Nemzetközi szolidaritást sürgettek a mauthauseni koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulóján

Körülbelül hat ezren vettek részt vasárnap a felső-ausztriai Mauthausenben, az egykori náci német koncentrációs tábor felszabadulásának 71. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen, aminek mottója a nemzetközi szolidaritás volt.

Willi Mernyi, a ceremóniát szervező Ausztriai Mauthausen Bizottság elnöke elmondta, hogy a koncentrációs táborokban a túléléshez nélkülözhetetlen volt a szolidaritás, például a beteg foglyok ellátásához vagy a besúgók leleplezéséhez.

Hozzátette,

a túlélők megmutatták nekünk, mit jelent a nemzetközi szolidaritás. És szégyellném magam, ha azt mondanám ezeknek az embereknek, hogy ez ma nem megy.

Mernyi igazi és nemzetközi szolidaritást követelt, azokra az emberekre való tekintettel, akik a háború elől Európába menekülnek, de aztán nem járnak sikerrel, mert az európai kormányok csak a félrenézésben szolidárisak.

A ceremónián részt vevő egyik volt mauthauseni táborlakó, Aba Levit arról beszélt, hogy az amerikai katonák hiába szabadították fel 1945 májusában a létesítményt, utána még sokáig nem volt minden rendben. Elmondta,

a felszabadítás volt a következő katasztrófa. Szabadok voltunk, de nem volt tető a fejünk felett, nem volt mit ennünk.

A második világháború idején a világ különböző pontjairól nagyjából 200 ezer embert hurcoltak a mauthauseni koncentrációs táborba és annak 49 altáborába. A foglyok közül legalább 90 ezren vesztek oda, megölték őket vagy közvetlenül a létesítmény felszabadítása után, a fogság következményeként haltak meg, írja az MTI.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára szombaton avatott emléktáblát az egyik ilyen volt altábor, a Mauthausentől 5-6 kilométerre lévő guseni láger területén, az ott fogva tartott, elpusztult, megölt egykori magyar zsidó rabokra emlékezve.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik