Nagyvilág

HRW: brutálisan bánnak a menekültekkel a török határnál

Török határőrök megöltek és megsebesítettek több tucat szíriai menekültet, legalábbis ezt állítja a Human Rights Watch jogvédő szervezet. Szerintük márciusban és áprilisban öt halálos áldozata és 14 sebesültje volt a határőrök brutális fellépésének.  Állítják, míg vezető török tisztviselők azt hangoztatják, tárt karokkal várják a menekülteket, addig a határnál ütik-verik őket, írja a The New York Times.

A három millió menekültet befogadó Törökország tagadja a vádakat. Szerintük mindig is a „nyitott kapu” politikát követték, habár elismerik, valóban voltak konfliktusok a határon. A kormányszóvivő hozzátette azt is, a nyitott kapu politika nem nyitott határ politikát jelent.

A botrányt egy videó robbantotta ki, amin úgy tűnt, határőrök ütnek menekülteket. Az esetről a jelentés nem sokkal azután érkezett meg, hogy európai vezetők megdicsérték a török kormány helytállását. Múlt hónapban az Európai Tanács elnöke azt mondta, Törökország példát mutatott Európának, hogyan kell bánni a menekültekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik